in

Μία σταγόνα αίμα την έκανε τη νεότερη δισεκατομμυριούχο! (Φωτογραφίες)

Είναι νέα, είναι όμορφη, δεν βλέπει τηλεόραση (δεν έχει καν τηλεόραση στο σπίτι της) και πλέον είναι δισεκατομμυριούχος. Ο λόγος για την Elizabeth Holmes η οποία οφείλει την τεράστια περιουσία της σε μία και μόνο σταγόνα αίμα!

Αυτή η μια σταγόνα αίματος είναι που χάρισε στην Elizabeth πολλά λεφτά, δόξα, την οδήγησε στην επιτυχία και το όνομά της είναι πασίγνωστο στους ιατρικούς κύκλους.

Ακριβώς όπως ο Bill Gates ήθελε έναν υπολογιστή σε κάθε γραφείο, η Holmes θέλει μια εξέταση αίματος σε κάθε φαρμακείο.

mia-stagona-48934-1

Η ιδέα της για μια σταγόνα αίμα, που έγινε πραγματικότητα

Όλα ξεκίνησαν επειδή η Elizabeth Holmes φοβάται τις σύριγγες. Στα 19 της χρόνια, η Holmes δεν ασχολούνταν με όλα όσα απασχολούν τους νεαρούς αυτής της ηλικίας. Την απασχολούσε το γεγονός ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις ήταν ακριβές, ανησυχούσε για τις περιπτώσεις των ανθρώπων που ανακαλύπτουν τυχαία ότι πάσχουν από μία σοβαρή ασθένεια.

Έτσι παράτησε τις πολυτεχνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Stanford (ήταν να γίνει χημικός μηχανικός) στα 19 της, όταν αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο να αξιοποιήσει τα χρήματα από τα δίδακτρά της για να αλλάξει τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Πήρε λοιπόν τα λεφτά από τα δίδακτρα και ξεκίνησε. Ίδρυσε την Theranos, ένα διαγνωστικό κέντρο, με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι εξετάσεις. Στόχος της ήταν όλες οι εξετάσεις να γίνονται με μία και μόνο σταγόνα αίματος, με ένα μικρό και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο τσίμπημα, βάζοντας στην άκρη τις βελόνες, τα φιαλίδια και τις καθυστερήσεις.

Της πήρε περίπου μία δεκαετία για να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει την ιδέα της και το όνειρό της και τελικά τα κατάφερε.

mia-stagona-48934-2

Κατάφερε μέσα από μία σταγόνα αίμα να βγάζει άμεσα και φτηνά αποτελέσματα για πάνω από 70 εξετάσεις

Μάλιστα, φρόντισε και οι μέθοδοι της εταιρείας καλύπτονται από μια σειρά από διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν απλά στο φαρμακείο, χωρίς να χρειαστεί επίσκεψη στον γιατρό, κάτι που εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Τα περισσότερα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε περίπου τέσσερις ώρες, που σημαίνει ο ασθενής μπορεί να περάσει από το φαρμακείο, να κάνει το τεστ και σε 4 ώρες να πάρει τα αποτελέσματα για να τα πάει στον γιατρό του.

Οι εξετάσεις αυτές είναι και πολύ φθηνές, αφού κοστίζουν 50% λιγότεορ από τα παραδοσιακά τεστ αίματος. Στη Theranos ένα τεστ γονιμότητας κοστίζει 35 δολάρια, τη στιγμή που με την παραδοσιακή μέθοδο κοστίζει μέχρι και 2.000 δολάρια!

Πώς έγινε δισεκατομμυριούχος μέσα σε ελάχιστο χρόνο

Η Holmes κατάφερε να γίνει η νεότερη δισεκατομμυριούχος, με περιουσία που ξεπερνάει τα 4,5 δισ. δολάρια, και να μπει στη λίστα του Forbes.

Πλέον η Theranos αξίζει κοντά στα 10 δισ. δολάρια και στη Holmes ανήκει το 50% της εταιρείας, όπως αναφέρει το tonwtiko.

Τη μεγάλη οικονομική ώθηση την έδωσε η αλυσίδα φαρμακείων Walgreens (8.500 φαρμακεία), που ανακοίνωσε την εγκατάσταση των Theranos Wellness Centers σε φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Πλέον, όποιος πάει σε ένα από τα φαρμακεία της αλυσίδας μπορεί να κάνει τις εξετάσεις του με ένα απλό τσίμπημα στο δάχτυλο και να πάρει τα αποτελέσματα μετά από 4 ώρες.

«Σε περίπτωση ενός ιού ή βακτηρίου, τα παραδοσιακά τεστ χρησιμοποιούν καλλιέργεια αίματος. Εμείς μετράμε το DNA του παθογόνου και έτσι μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα», λέει η 30χρονη δισεκατομμυριούχος, που έχει συμβόλαιο και με Αμερικανικό Στρατό.

mia-stagona-48934-3

Φοράει πάντα μαύρα και δεν βλέπει τηλεόραση

Το… μικρόβιο το είχε από την εφηβεία της η Elizabeth Holmes. Στην εφηβεία έβλεπε με μεγάλο με ενδιαφέρον την ψύχωση που είχε η αγαπημένη της γιαγιά με την αρτηριακή της πίεση. Από τότε που απέκτησε δικό της πιεσόμετρο, μετρούσε την πίεσή της τουλάχιστον μία φορά κάθε ώρα.

Η ανακάλυψή της δίνει δυνατότητα στους υποχόνδριους να ικανοποιούν τη μανία τους, κάνοντας οποτεδήποτε νιώσουν την ανάγκη εύκολες, γρήγορες και φθηνές αναλύσεις αίματος. Βέβαια, δεν ήταν μόνο η γιαγιά της Elizabeth το έναυσμα για την εμπλοκή της στον κόσμο των επιχειρήσεων, και δη των καινοτομιών. Ο προπροπάππος της, Christian Holmes, ήταν χειρουργός, μηχανικός, εφευρέτης και παρασημοφορημένος βετεράνος του Α” Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκτός από επενδυτές, πάντως, η Theranos, η οποία έχει μετεγκατασταθεί εδώ και χρόνια από το Stanford στη Silicon Valley, πλέον έχει στο διοικητικό της συμβούλιο και γνωστές προσωπικότητες, όπως είναι οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger και George P. Shultz.

«Ανήκω στους επιχειρηματίες που έχουν ως στόχο να επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων. Δισεκατομμύρια εξετάσεις αίματος γίνονται κάθε χρόνο – και μιλάμε μόνο για τις ΗΠΑ. Εξετάσεις που κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά ταύτα, πάμπολλοι Αμερικανοί δεν κάνουν τις εξετάσεις που τους συνιστούν οι γιατροί. Είτε διότι δεν μπορούν να τις πληρώσουν, είτε διότι φοβούνται να τις κάνουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται τις βελόνες, όπως εγώ», δηλώνει η Elizabeth Holmes.

Όπως είναι φυσικό, έχει και αυτή τις ιδιορρυθμίες της… Φοράει μόνο μαύρα ή τη λευκή της ποδιά, δεν έχει τηλεόραση στο σπίτι και δεν βλέπει τηλεόραση, έμαθε κινέζικα μόνη της στο Γυμνάσιο και τα τελευταία χρόνια όλες οι μέρες της είναι ίδιες. Ξυπνάει το πρωί, αρχίζει τη δουλειά και βγαίνει από το εργαστήριο αργά τη νύχτα.

mia-stagona-48934-5

«Δουλεύω όλη την ώρα και είμαι ουσιαστικά στο γραφείο από τη στιγμή που ξυπνάω, μέχρι την ώρα που πάω για ύπνο κάθε μέρα», είπε πρόσφατα σε συνέντευξή της στο CBS.

Τα τεστ της μπορεί να δέχονται κριτική από ορισμένους, πιο παραδοσιακούς, όμως ένα πράγμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: μια μαγική σταγόνα αίματος της εξασφάλισε δισεκατομμύρια.

mia-stagona-48934-4