in

Αν φοβάσαι το θάνατο, διάβασε το με προσοχή!

Απόσπασμα από το βιβλίο «OSHO Το Νόημα της Ζωής», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις

Αν θέλεις στ’ αλήθεια να ζήσεις, πρέπει να είσαι έτοιμος να πεθάνεις. Ποιος είναι αυτός μέσα σου που φοβάται το θάνατο; Η ζωή; Αδύνατον! Πώς είναι δυνατόν να φοβάται η ζωή την ίδια τη διαδικασία της ολοκλήρωσής της; Το εγώ είναι που φοβάται μέσα σου.

Η ζωή κορυφώνεται στην αγάπη. Γι’ αυτό οι άνθρωποι φοβούνται την αγάπη.

Η ζωή και ο θάνατος δεν είναι αντίθετα. Το εγώ και ο θάνατος είναι αντίθετα. Το εγώ είναι αντίθετο και με τα δύο και με τη ζωή και με το θάνατο. Το εγώ φοβάται να ζήσει και το εγώ φοβάται να πεθάνει. Φοβάται να ζήσει, επειδή κάθε προσπάθεια, κάθε βήμα προς τη ζωή, φέρνει το εγώ πιο κοντά στο θάνατο. Αν ζεις, έρχεσαι πιο κοντά στο θάνατο. Το εγώ φοβάται να πεθάνει, γι’ αυτό φοβάται και να ζήσει.

Δεν μπορείς να κατέχεις την αγάπη. Η αγάπη απλώς συμβαίνει

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν είναι ούτε ζωντανοί ούτε νεκροί. Αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Ο άνθρωπος όμως που είναι έτοιμος να πεθάνει, μπορεί να ζήσει με πληρότητα. Όποτε φτάνεις σε μια στιγμή που ζεις με όλη σου τη ζωντάνια, με όλη σου την ενέργεια, θα δεις ότι εκεί υπάρχει και ο θάνατος.

Αυτό συμβαίνει στην αγάπη. Η ζωή κορυφώνεται στην αγάπη. Γι’ αυτό οι άνθρωποι φοβούνται την αγάπη. Στην αγάπη πεθαίνεις και ξαναγεννιέσαι. Και δεν μπορείς να κατέχεις την αγάπη. Η αγάπη απλώς συμβαίνει.

ΠΗΓΗ

Τελικά Τούρκικος ή Ελληνικός ο καφές; Ποια είναι η σωστή ονομασία;

Η Στερεά ύλη στην πραγματικότητα είναι ψευδαίσθηση και δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει σίγουρα είναι η ενέργεια.