in

Αυτός ο αιωνόβιος άντρας αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροζωίας και όχι μόνο

Ο Δρ. Shigeaki Hinohara «έφυγε» από τη ζωή πριν λίγες εβδομάδες σε ηλικία 105 ετών. Ωστόσο πρώτα πρόλαβε να αποκαλύψει τα μυστικά της μεγάλης ζωής του.

Το ημερολόγιο έγραφε 2009 και το μεγάλο θέμα της εφημερίδας Japan Times ήταν η συνέντευξη του Ιάπωνα Δρ. Shigeaki Hinohara. Ο -τότε- 97χρονος γιατρός δεν ήταν σίγουρα ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος του κόσμου (δεν είχε φτάσει καν τα 100!) και φυσικά δεν ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος της Ιαπωνίας. Άρα, προς τι όλη αυτή η «φασαρία»; Αυτό που έκανε τον Δρ. Shigeaki Hinohara να ξεχωρίζει ήταν πώς παρά τα 97 χρόνια στην πλάτη του, συνέχιζε ακόμα και τότε να είναι «ενεργός» γιατρός.

Για την ακρίβεια ήταν διευθυντής του St. Luke’s International Hospital στο Τόκιο -με τη συνεργασία των δύο πλευρών να έχει ξεκινήσει το μακρινό 1941-, ενώ παράλληλα διεύθυνε διάφορα ιατρικά project και φυσικά έγραφε. Τότε ήταν που ο δημοσιογράφος Judit Kawaguchi αποφάσισε να του κάνει μια συνέντευξη, θέλοντας να μάθει τα μυστικά του και ο 97χρονος γιατρός δεν αρνήθηκε.

Τώρα, έχοντας «φύγει» από τη ζωή (18 Ιουλίου 2017) σε ηλικία 105 ετών, ήρθε η στιγμή να ρίξουμε μια ματιά στις συμβουλές του. Επειδή, όπως και να το κάνεις, το να είσαι 40 και να δηλώνεις κουρασμένος από τη ζωή είναι από αστείο έως τραγικό. ΟΚ, περισσότερο τραγικό. «Βρες ένα πρότυπο και προσπάθησε να πετύχεις περισσότερα από όσα κατάφερε εκείνος» ήταν μια από τις συμβουλές του Δρ. Shigeagi Hinohara.

1. Να τρως καλά «Όλοι οι άνθρωποι που έζησαν πολλά χρόνια, ανεξαρτήτως φύλου και εθνικότητας, είχαν κάτι κοινό: δεν ήταν υπέρβαροι. Για πρωινό πίνω καφέ, ένα ποτήρι γάλα και χυμό πορτοκάλι, με μια κουταλιά ελαιόλαδο μέσα. Για μεσημεριανό πίνω γάλα και τρώω μερικά κουλουράκια, ενώ για βραδινό επιλέγω σαλάτα, ψάρι, ρύζι και δύο φορές την εβδομάδα τρώω 100 γρ. άπαχο κρέας».

2. Μην κόβεις δρόμο «Για να μείνεις υγιής, πάντα να πηγαίνεις με τις σκάλες. Τις περισσότερες φορές μάλιστα ανεβαίνω δύο – δύο τα σκαλοπάτια για να γυμνάζω τα πόδια μου».

3. Βρες τη νεανική σου ενέργεια «Η ενέργεια έρχεται από την καλή διάθεση και όχι από το καλό φαγητό ή τον καλό ύπνο. Θυμάστε όταν ήμασταν παιδιά, που διασκεδάζαμε και πολλές φορές ξεχνάγαμε να φάμε ή να κοιμηθούμε; Πιστεύω ότι μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή τη στάση ζωής, ακόμα και ως ενήλικες. Θεωρώ ότι είναι καλό για το σώμα να μην βάζουμε τόσους κανόνες στη καθημερινότητά μας, όπως την ώρα του φαγητού ή του ύπνου».

4. Κράτα τη ζωή σου σε εγρήγορση «Προγραμμάτιζε πράγματα για το μέλλον. Για παράδειγμα, εμένα αυτή τη στιγμή (σημείωση: 2009) το ημερολόγιό μου είναι γεμάτο έως το 2014, με ομιλίες και δουλειές του νοσοκομείου. Ωστόσο το 2016 λέω να χαλαρώσω και να διασκεδάσω: θα πάω να δω τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο».

5. Αντιστάσου στα υλικά αγαθά «Δεν είναι ανάγκη να μας πιάνει μανία με τα gadgets και την απόκτηση υλικών αγαθών. Σκέψου αυτό: ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει η ώρα σου να “φύγεις” από αυτόν τον κόσμο και εκεί που θα πας όλα αυτά δεν θα τα πάρεις μαζί σου».

6. Βρες έμπνευση στη ζωή σου «Βρες ένα πρότυπο και προσπάθησε να πετύχεις περισσότερα από όσα κατάφερε εκείνος. Ο πατέρας μου το 1900 πήγε στις ΗΠΑ και στο Duke University να σπουδάσει. Ήταν ο ήρωάς μου. Στην πορεία βρήκα και μερικούς άλλους ανθρώπους από τους οποίους εμπνεύστηκα και κάθε φορά που το μυαλό μου κόλλαγε, σκεφτόμουν τι θα έκαναν αυτοί για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Και έτσι συνέχιζα».

Πηγή : Andro.gr 

Γνωρίζετε, γιατί οι Κινέζοι δεν αποκαλούν την Ελλάδα “Greece”, αλλά “Σι-λα”;Μάθετε για να νοιώσετε περήφανοι για άλλη μια φορά!

Οι τελευταίοι σαμουράι: Φωτογραφίες των τελευταίων ευγενών πολεμιστών της φεουδαρχικής Ιαπωνίας από τον 19ο αιώνα