in

Γιατί όσοι διαβάζουν τακτικά αποκτούν σημαντικά οφέλη

Άρθρο της Jess Murray

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Reading Agency ένα στα πέντε παιδιά στην Αγγλία δεν μπορεί να διαβάσει σωστά μέχρι την ηλικία των 11, ενώ το 50% των Αμερικανών ενηλίκων δεν μπορεί να ολοκληρώσει ούτε ένα μεσαίου μεγέθους κλασικό μυθιστόρημα. Και ενώ αυτά τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, είναι αληθινά και συμβαίνουν εκτός των άλλων, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του διαδικτυακού κόσμου στη ζωή μας ακόμα και από πολύ τρυφερή ηλικία.

Η ιστοσελίδα Reading Agency αναφέρει επίσης ότι οι άνεργοι είναι δύο φορές πιθανότερο να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αλφαβητισμού από τους ήδη εργαζόμενους, ενώ μια έρευνα έχει επίσης δείξει ότι τα δύο τρίτα των μαθητών που δεν μπορούν να διαβάσουν σε ένα επαρκές επίπεδο θα καταλήξουν στη φυλακή ή στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

Προσωπικά, όταν ήμουν μικρό παιδί, μισούσα το διάβασμα. Το έβρισκα βαρετό και δεν μου άρεσε η ύλη και τα θέματα που αναγκαζόμουν να διαβάσω στο σχολείο. Ωστόσο, μόλις βρήκα τις προτιμήσεις μου στη λογοτεχνία, γοητεύτηκα από αυτό και δεν σταμάτησα ποτέ να διαβάζω. Τώρα ένας ολόκληρος τοίχος στο υπνοδωμάτιο μου είναι καλυμμένος από μια τεράστια βιβλιοθήκη την οποία και συνέχεια εμπλουτίζω. Και το πιο καταπληκτικό από όλα αυτά είναι τα οφέλη που αποκόμισα κατά τη διάρκεια της ζωής μου εξαιτίας αυτής της συναρπαστικής ανακάλυψης του πάθους που έχω για τα βιβλία. Μερικά από τα αμέτρητα οφέλη του διαβάσματος είναι τα ακόλουθα:

– Στατιστικά στοιχεία από το Statistics Brain δείχνουν ότι αν διαβάζουμε μόνο για 15 λεπτά κάθε μέρα, θα έχουμε διαβάσει συνολικά ένα εκατομμύριο λέξεις κάθε χρόνο. Αυτός είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός και επιβεβαιώνει το πώς το διάβασμα μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τις δεξιότητες μας στο γραπτό λόγο και στην ποικιλία του λεξιλογίου μας. Όσο διαβάζουμε και συναντάμε νέες λέξεις, επιλέγουμε υποσυνείδητα και αποθηκεύουμε στον εγκέφαλο μας εκείνες που μας τραβούν περισσότερο την προσοχή και έτσι επεκτείνουμε τις λεξιλογικές μας γνώσεις. Πολλές φορές μάλιστα αποκτούμε την ικανότητα να προσαρμόζουμε το στυλ γραφής και έκφρασης μας ανάλογα με το κοινό και τους ανθρώπους στους οποίους απευθυνόμαστε, κάτι που αποτελεί μεγάλο ατού.

– Το διάβασμα έχει επίσης σπουδαία οφέλη στη σωματική και πνευματική μας υγεία, με τις έρευνες να δείχνουν ότι βοηθά στην πρόληψη από τη νόσο του Alzheimer και άλλες διαταραχές, οι οποίες συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου.

– Έχει αποδειχτεί ότι το συχνό διάβασμα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης με τις στατιστικές να δείχνουν ότι 16% περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης, ένα ποσοστό που ανήκει σε μη αναγνώστες. Προσωπικά, θεωρώ το διάβασμα μια μαγική απόδραση από το στρες της καθημερινότητας. Όταν νιώθω θλιμμένη ή απλά θέλω για λίγη ώρα να αποδράσω από την πραγματικότητα, έχω βρει ότι η ανάγνωση ενός αγαπημένου βιβλίου αποτελεί μια εξαιρετική στρατηγική. Επίσης αποτελεί μια εξαιρετική μορφή θεραπείας για τις φορές που θέλουμε απλά να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα με έναν υγιή τρόπο, να «βρεθούμε» κάπου αλλού.

– Τα βιβλία αποτελούν επίσης και εξαιρετικά θέματα συζήτησης, είτε μιλάς με κάποιον που γνωρίζεις, είτε μ’ έναν ξένο, ή έναν πιθανό συνεργάτη/εργοδότη που θες να εντυπωσιάσεις. Τα βιβλία μας χαρίζουν γνώση για μια τεράστια γκάμα θεμάτων και μας δίνουν την ευκαιρία να μάθουμε νέα μέρη και γεγονότα που ίσως ποτέ δεν θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε στη ζωή μας.

– Το διάβασμα σου επιτρέπει να αποκτήσεις μια εντελώς νέα οπτική για ένα θέμα και μπορεί να σου αποσαφηνίσει με καθαρότητα ένα θέμα για το οποίο είχες θολή εικόνα και ελλιπή πληροφόρηση. Στο παρελθόν γινόμουν συχνά δέκτης πληροφοριών που αφορούσαν στη προστασία της άγριας ζωής και οι οποίες με έκαναν να νιώθω αβέβαιη για το αν θα έπρεπε να εμπιστευτώ την πηγή η οποία μου τις μετέφερε. Γι’ αυτό και διάβασα μια σειρά διαφορετικών βιβλίων πάνω στο ζήτημα, από διαφορετικές δεκαετίες και πλαίσια. Αυτό με βοήθησε να αποκτήσω μια πληρέστερη κατανόηση του ζητήματος και μου παρείχε πληροφορίες με τις οποίες διαμόρφωσα την δική μου ολοκληρωμένη άποψη.

– Και τέλος, πιστεύω ακράδαντα ότι η γνώση είναι δύναμη. Οποιοδήποτε θέμα ανατρέξετε για να διαβάσετε θα σας χαρίσει περισσότερη γνώση και θα σας βοηθήσει σε βάθος χρόνου να παίρνετε πιο ολοκληρωμένες αποφάσεις και να αποκτήσετε μια πληρέστερη οπτική, ένα πλουσιότερο λεξιλόγιο και έναν υγιέστερο εγκέφαλο!

Και όπως τα περισσότερα είδη στο ζωικό βασίλειο, έτσι και εμείς μαθαίνουμε μέσω των μεγαλύτερων, μόνο που στη δική μας περίπτωση αυτό συμβαίνει μέσω της τέχνης της γραφής. Και με αυτό το επίτευγμα, γινόμαστε πανίσχυροι.

πηγή

Έχεις 3 ή 4 γραμμές στον καρπό σου?Αν ναι, αυτό δείχνει κάτι το εκπληκτικό για εσένα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΤΕΣΤ! Tι εικόνα έχεις για τον εαυτό σου, τους φίλους σου, τον σύντροφό σου;