in

Γλώσσα του σώματος: Τι μαρτυρούν τα πόδια σου;

Δείξε μου πως κάθεσαι να σου πω τι σκέπτεσαι!

Το πώς κάθεται κάποιος ή το πώς κινεί τα πόδια του φανερώνει πολλά για το χαρακτήρα του, για τον τρόπο που σκέφτεται και φέρεται.

Αναρωτιέσαι γιατί στο άρθρο αυτό εστιάζουμε στα πόδια;
Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκίνησα να διαβάζω για τη γλώσσα του σώματος, δεν πίστευα ότι υπάρχουν πολλά να μάθω. Ειλικρινά, τώρα, πότε ήταν η τελευταία φορά που και εσύ εστίασες στα πόδια κάποιου και παρατήρησες το πώς τα τοποθετούσε και τον τρόπο που καθόταν;

Εξάλλου είναι πολύ πιο εύκολο να θυμάσαι πρόσωπα ή μια συγκεκριμένη κίνηση, όχι όμως τον τρόπο που κάποιος στέκεται ή κάθεται.

Η γλώσσα του σώματος των ποδιών δεν λέει ψέματα (το είπε και η Σακίρα!). Είναι ειλικρινής.
Τα πόδια είναι τα άκρα που είναι πιο μακριά από τον εγκέφαλο – και ως εκ τούτου, μακριά από την προσοχή των άλλων. Το πρόσωπο, αντίθετα, είναι το κέντρο της προσοχής κατά την αλληλεπίδρασή σου με τους άλλους.

το πρόσωπο, που ανά πάσα στιγμή φανερώνει τα συναισθήματά σου (και τα μυστικά σου), εκεί έχεις μάθει να εστιάζεις και αυτό ξέρεις να καμουφλάρεις, συχνά φορώντας τη «μάσκα» που χρειάζεσαι για να περνάς τα μηνύματα που θέλεις.

Τώρα που άρχισες να μπαίνεις στο νόημα , ας δούμε τι μπορείς να διακρίνεις από τη γλώσσα του σώματος των ποδιών:

Τι κατεύθυνση έχουν τα πόδια;
Η κατεύθυνση των ποδιών σου αποκαλύπτει που επικεντρώνεται το μυαλό σου. Να θυμάσαι ότι έχεις ένα κυρίαρχο πόδι που «σε οδηγεί» όταν περπατάς (δεξί ή αριστερό). Όταν μιλάς με κάποιον που σε ενδιαφέρει, θα διαπιστώσεις ότι αυτό το πόδι είναι στραμμένο προς το συνομιλητή σου.

Ωστόσο, εάν βρεθείς σε μια κατάσταση που αισθάνεσαι άβολα ή/και επιθυμείς να αποχωρήσεις, τότε τα πόδια σου θα είναι στραμμένα προς την πλησιέστερη έξοδο ή προς μια κατεύθυνση που επιθυμείς να συνεχίσεις το περπάτημα.

4-2-2015_kateythinis_podionΣταυρωμένα πόδια, όταν είσαι όρθιος
Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορείς να σταυρώσεις ένα πόδι, ενώ στέκεσαι όρθιος : ο ένας είναι να περνά το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και να ακουμπά τα δάχτυλα του ποδιού και ο άλλος τρόπος είναι με το σταύρωμα παράλληλα το ένα πόδι στο άλλο, όπως για παράδειγμα κάνεις εάν θέλεις να ουρήσεις.

Το να σταυρώνεις τα πόδια σου μπορεί να αποκαλύψει ότι υιοθετείς μια υποχωρητική, αμυντική ή κλειστή στάση ζωής, καθώς συμβολικά απαγορεύεις την πρόσβαση στα γεννητικά όργανα.

Το να σταυρώνεις επίσης τα πόδια σου μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι είσαι ένα άτομο με χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Μπορείς να το διακρίνεις αυτό σε μια ομάδα ανθρώπων – ίσως παρατηρήσεις ότι υπάρχει κάποιος με τα χέρια και τα πόδια του σταυρωμένα. Συνήθως αυτό το πρόσωπο είναι καινούργιος στην ομάδα και αισθάνεται ανασφαλής, με όλους αυτούς τους ξένους γύρω του.

Αν, σε μια ομάδα ανδρών έχει κανείς τα πόδια του σταυρωμένα, ενώ οι υπόλοιποι έχουν μια κυρίαρχη θέση (διάβασε παρακάτω) … αποκαλύπτει ότι ο άνθρωπος αισθάνεται κατώτερος σε σχέση με τα άλλα άτομα γύρω του ή αισθάνεται λιγότερο αρρενωπός.

Κυρίαρχη στάση
Αν απλώνεις τα πόδια σου μακριά και στέκεσαι με τα δύο πόδια σταθερά στο έδαφος, αυτή είναι μια δυνατή δήλωση που κάνεις, υπονοώντας ότι «κανείς δεν θα περάσει από εδώ, γιατί έχω τα πόδια μου καλά τοποθετημένα στο έδαφος» – συνήθως αυτό ερμηνεύεται ως ένδειξη δεσπόζουσας θέσης.

Την κυρίαρχη στάση αυτή συνήθως την έχουν άνδρες που πλησιάζουν μια γυναίκα, ή ανώτερος αξιωματικός που δίνει οδηγίες ή κάποιος που διδάσκει. Αυτή η στάση παρατηρείται γενικά σε άνδρες με αυτοπεποίθηση, οι όποιοι θα καθίσουν με τέτοιο τρόπο που θα βάλουν μπροστά σου, σε περίοπτη θέση, σου, τον καβάλο τους. Αν είσαι γυναίκα , θα το έχεις παρατηρήσει ήδη;).

Σταυρωμένα πόδια ενώ κάθεσαι
Είναι γεγονός ότι όταν σταυρώνεις τα πόδια σου δείχνεις μια πιο παθητική στάση ζωής. Από την άλλη, βέβαια, κατά μέσο όρο 7 στους 10 ανθρώπους θα σταυρώσουν τα πόδια τους, οπότε να έχεις κατά νου να συνδυάσεις την κίνηση αυτή και με άλλες χειρονομίες της γλώσσας του σώματος για να καταλάβεις τι ακριβώς σκέπτεται ο απέναντί σου όταν εκείνος σταυρώνει τα πόδια του.

Πολλές φορές για παράδειγμα, θα μπορούσε να σημαίνει πως κάποιος θέλει να πάει στην τουαλέτα, ή αν είναι γυναίκα και φοράει φούστα, ότι πρέπει να καλύψει τα ευαίσθητα σημεία της από τα αδιάκριτα βλέμματα…

Επίσης, σημείωσε παρακαλώ ότι υπάρχουν δύο τύποι σταυρώματος του ποδιού: ο ευρωπαϊκός στον οποίο το ένα γόνατο στηρίζεται πάνω στο άλλο και ο αμερικάνικος, όπου ο αστράγαλος στηρίζεται στην κορυφή του άλλου γόνατου.

Αυτός ο τελευταίος τρόπος δείχνει ότι το άτομο έχει μια ανταγωνιστική στάση, που ενίοτε την ενισχύει χρησιμοποιώντας ένα από τα χέρια του. Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ενός πεισματάρικου μυαλού που έχει «κλείσει» και δεν ακούει άλλη γνώμη εκτός από τη δική του.

4-2-15_ntropali_thesi

Ντροπαλή στάση
Αν είσαι γυναίκα ντροπαλή και συνεσταλμένη, θα μπλέξεις τα πόδια σου, κρύβοντας το ένα πόδι σου πίσω από το άλλο γόνατο, σαν να προσπαθείς να κλειδώσεις τα αρνητικά συναισθήματα στη θέση τους. Με τον τρόπο αυτό κάνεις τον εαυτό σου όσο πιο «μικρό» γίνεται, ώστε να δείχνεις πως δεν είσαι απειλητική.

Σταύρωμα στους αστράγαλους
Όταν κάθεσαι ή είσαι ξαπλωμένος, το κλείδωμα στους αστραγάλους είναι ένα σημάδι ότι προσπαθείς να καταστείλεις ένα συναίσθημα, όπως ο φόβος ή η αβεβαιότητα.

Αν ρωτήσεις έναν οδοντίατρο για τους ασθενείς του θα επιβεβαιώσει ότι 9 στους 10 ασθενείς κλειδώνουν τους αστραγάλους τους όταν τους κάνει μία ένεση, και 8 από τους 10 θα έχουν συνήθως τους αστραγάλους τους κλειδωμένους καθ” όλη τη διάρκεια της διαδικασίας…

Χρησιμοποιώντας μια καρέκλα
Πολλές φορές θα τύχει να χρησιμοποιήσεις την καρέκλα για να καθίσεις, ως ασπίδα. Συνήθως, εάν τα πόδια σου απλωθούν και ο καβάλος σου είναι εμφανής, αυτό δείχνει τις προθέσεις σου να κυριαρχήσεις και να αναλάβεις τον έλεγχο.

4-2-2015_karekla

Τελειώνοντας να σου δώσω μια συμβουλή που θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, ειδικά κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεών σου με μια ομάδα:

Αν η ομάδα βρίσκεται σε μισό ή πλήρη κύκλο, μπορείς να αναγνωρίσεις εύκολα το σημείο όπου η προσοχή των συμμετεχόντων κατευθύνεται, κοιτάζοντας τα πόδια τους.

Εάν προσπαθείς να μπεις σε μια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη, αξίζει να ελέγξεις τα πόδια τους για το πως θα σε αντιμετωπίσουν. Αν είναι μια κλειστή ομάδα σε μια πολύ ενεργή συνομιλία και τα πόδια τους σχηματίζουν ένα κλειστό κύκλο, δεν θα αισθανθείς ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος.

Αν, από την άλλη πλευρά, παρατηρήσεις τα πόδια τους να δείχνουν έξω από τον κύκλο, θα σε καλωσορίσουν πιο εύκολα – και στην περίπτωση αυτή είναι καλύτερο να προσεγγίσεις την ομάδα από τις «ανοικτές» πλευρές της.

Καλή τύχη!

Πηγή

Αυτά είναι τα χαρακτιρηστικά του έρωτα με την πρώτη ματιά

Μην ερωτευτείς ποτέ άνθρωπο που γράφει, ζωγραφίζει ή δε βλέπει τηλεόραση.