in

Γονείς: Αυτά τα 9 ψυχολογικά προβλήματα συνδέονται άμεσα με την κακή διαπαιδαγώγηση

Οι γονείς έχουν τεράστια επίδραση στα παιδιά τους και στο πώς γίνονται όταν μεγαλώνουν. Τα λόγια και οι πράξεις τους αποτελούν παράδειγμα, είτε καλό είτε κακό, και επηρεάζουν τον τρόπο που το παιδί σκέφτεται, δρα και αισθάνεται.

Δείτε 9 ψυχολογικά προβλήματα που προέρχονται από την κακή διαπαιδαγώγηση:

1. Άγχος και Κατάθλιψη

Ένας γονιός που συνεχώς παρατηρεί και κριτικάρει κάθε κίνηση του παιδιού του, μπορεί να του προκαλέσει άγχος ή κατάθλιψη. Η υπερπροστατευτικότητα και η κριτική μπορεί να κάνουν το παιδί να αμφιβάλλει για τον εαυτό του και τις ικανότητες του, να φοβάται τα πάντα και να μην είναι ανεξάρτητο.

2. Αδυναμία χαλάρωσης 

Όταν ένας γονιός κάνει τακτικά παρατηρήσεις στο παιδί του για να είναι σοβαρό, τότε το παιδί μπορεί να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να χαλαρώσει. Όλα τα παιδια κάνουν χαζόμάρες, αλλά όταν ο γονιός κάνει συνεχώς παρατηρήσεις, τότε εκείνο αισθάνεται ότι δεν είναι αρκετά καλό. Όταν μεγαλώσει, θα γίνει ένας ενήλικας που ανησυχεί συνεχώς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνον.

3. Βλαβερές εξαρτήσεις

Αν ένας γονιός λέει συνεχώς στο παιδί του πόσα προβλήματα προκαλεί, τότε εκείνο πιθανόν να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλοι θα ήταν καλύτερα μακριά του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, όπως εθισμό ή extreme sports. Το παιδί αρχίζει να βάζει επίτηδες τον εαυτό του σε επικίνδυνες καταστάσεις, γιατί πιστεύει ότι δεν έχει αξία.

4. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Κάθε φορά που ο γονιός συγκρίνει το παιδί του με κάποιον άλλο, μειώνει την αυτοπεποίθηση του. Η σύγκριση μπορεί να προκαλέσει κόμπλεξ κατωτερότητας. Το παιδί θα μεγαλώσει χωρίς αυτοπεποίθηση και θα συγκρίνει συνεχώς τον εαυτό του με τους άλλους.

5. Προβλήματα εμπιστοσύνης

Είναι σημαντικό να μάθει το παιδί ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται τους ξένους, αλλά αν του το επαναλαμβάνετε συνεχώς, τότε μπορεί αυτό να έχει αρνητική επίδραση στην ζωή του. Μπορεί κανείς ποτέ να μην το εκμεταλλευτεί, αλλά το παιδί μπορεί να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα εμπιστοσύνης που θα επηρεάσουν τις σχέσεις του.

6. Καταπίεση των ταλέντων και έλλειψη πρωτοβουλίας

Όλα τα παιδιά πρέπει να ονειροπολούν. Όταν ένας γονιός λέει στο παιδί του ότι κάτι δεν είναι ρεαλιστικό, το κάνει να παρατά τα όνειρα του. Αν αρνείστε να στηρίξετε τα όνειρα του παιδιού σας, τότε μπορεί να καταπιέσετε τα ταλέντα του, να το κάνετε να παρατήσει τα όνειρα του και στο μέλλον εκείνο να διστάζει να πάρει πρωτοβουλίες από φόβο μην το κοροϊδέψουν.

7. Κατάθλιψη και ενοχή

Πολλοί γονείς θυσιάζουν πράγματα για τα παιδιά τους. Αλλά ένας γονιός που συνεχώς το θυμίζει στο παιδί του, του προκαλεί συναισθήματα ενοχής και κατάθλιψης. Το παιδί αρχίζει να αισθάνεται σαν να είναι πρόβλημα και ότι δεν του αξίζουν αυτά που έχει. Αυτό μπορεί να το ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή.

8. Καταπίεση των συναισθημάτων

Όταν ένας γονίος δείχνει έλλειψη ευαισθησίας ή κρύβει τα συναισθήματα του, το παιδί συχνά μιμείται την συμπεριφορά του. Αν κάνετε συνεχώς παρατηρήσεις στο παιδί σας, μπορεί να νομίζει ότι τα συναισθήματα του δεν έχουν αξία. Έτσι, θα κλειστεί στον εαυτό του και θα καταπιέσει τα συναισθήματα του.

9. Έλλειψης ανεξαρτησίας

Ένας γονιός μπορεί να είναι υπερπροστατευτικός και να ελέγχει υπερβολικά το παιδί του. Αυτό το παιδί όταν μεγαλώσει, θα γίνει ανεύθυνο, ανώριμο και δεν θα είναι ανεξάρτητο. Αν δεν αφήνετε το παιδί σας να κάνει τίποτα διασκεδαστικό με τους φίλους του, το κρατάτε πίσω. Θα μάθει να εξαρτάται από τους άλλους, να φοβάται την αλλαγή και να είναι ανεύθυνο όταν πρέπει να πάρει τις δικές του αποφάσεις.

Credit: davidwolfe , fanpage.gr

Άφησαν ελεύθερους στη φύση 14 Λύκους. Ακολούθησε ένα θαύμα το οποίο μας θυμίζει το πόσο πολύ πρέπει να προσέχουμε τον πανέμορφο κόσμο μας.

5 ερωτήσεις για ιδιοφυΐες μέσα από τις συνεντεύξεις της Google