in

Διάβασε 6 εκπληκτικά πράγματα που σχετίζονται με τον ύπνο και τα όνειρα

Νομίζεις πως ξέρεις τα πάντα για τα όνειρά σου; Κι σου λέγαμε πως μπορείς να τα ελέγξεις ή πως σε μερικά χρόνια θα μπορείς να κινηματογραφείς και να τα ανεβάζεις στο youtube; Ακούγεται απίστευτο; Κι όμως!

Διάβασε 6 απίστευτα πράγμα που σχετίζονται με τον ύπνο και τα όνειρα:

1. Οι «άγνωστοι» που βλέπεις στον ύπνο σου, είναι πραγματικά άτομα που στην έχεις συναντήσει, αλλά δεν το θυμάσαι: Το μυαλό μας μπορεί να είναι πηγή καταπληκτικών δημιουργιών, όμως δεν μπορεί να «δημιουργήσει» την εικόνα ενός ανθρώπου. Γι’ αυτό και οι «άγνωστοι» που συναντάς στα όνειρά σου, έχουν στην πραγματικότητα το πρόσωπο ατόμων που κάποια στιγμή είδες, αλλά δεν θυμάσαι, όπως τον οδηγό του σχολικού από τα παιδικά σου χρόνια ή την πωλήτρια από το μαγαζί που πήγες την προηγούμενη βδομάδα. Μπορεί να τους έριξες μονάχα μια κλεφτή ματιά, όμως η εικόνα τους αποτυπώθηκε στο υποσυνείδητό σου, ώστε να μπορεί να τους ανασύρει σε ρόλο «κομπάρσων» στα όνειρά σου.

2. Στο μέλλον ίσως να μπορείς να κινηματογραφείς τα όνειρά σου: Σίγουρα το έχεις σκεφτεί κι εσύ κάποια στιγμή πόσο τέλειο θα ήταν να μπορούσες με κάποιο τρόπο να «μαγνητοσκοπήσεις» τα όνειρά σου και να μπορείς να τα ξαναδείς αργότερα με την ησυχία σου. Μπορεί ακόμη να είναι σε ερευνητικό επίπεδο, όμως επιστήμονες του πανεπιστημίου το Berkley, έκαναν πρόσφατα τεράστια πρόοδο στην αποκωδικοποίηση των οπτικών εμπειριών. Χάρη σε Μαγνητικούς Τομογράφους και περίπλοκα υπολογιστικά μοντέλα, πέτυχαν να αποκωδικοποιήσουν και να ανακατασκευάσουν τις οπτικές εμπειρίες των συμμετεχόντων στο πείραμα που διεξήγαγαν, όπου ζητήθηκε από μια ομάδα ατόμων να παρακολουθήσουν το trailer μιας ταινίας. Χάρη στις νέες τεχνολογίες οι επιστήμονες κατάφεραν να ανασύρουν τις εικόνες από τον κάθε συμμετέχοντα και να τις αναδημιουργήσουν.

3. Ένας μέσος άνθρωπος βλέπει 1460-2190 όνειρα το χρόνο: Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν να βλέπουν συστηματικά 4-6 όνειρα από την ηλικία των 10. Σου φαίνεται περίεργο; Αυτό συμβαίνει γιατί τείνουμε να ξεχνάμε το 95-99% των ονείρων που βλέπουμε, είτε γιατί ξυπνάμε απότομα το πρωί, μη επιτρέποντας στον εαυτό μας την μετάβαση από το ελαφρύ ύπνο (REM) στο ξύπνημα, είτε γιατί πολλά από αυτά συμβαίνουν λίγη ώρα αφ’ ότου κοιμηθούμε, πριν πέσουμε σε βαθύ ύπνο (στον οποίο δεν ονειρευόμαστε) και έχουν ήδη ξεχαστεί πριν ξυπνήσουμε το επόμενο πρωί.

4. Μπορείς να μάθεις να ελέγχεις τα όνειρά σου: Θες να ονειρευτείς ότι πετάς; Ή μήπως πως είσαι αγκαλιά με τον Jamie Dornan (τον κινηματογραφικό Mr Gray); Κι όμως γίνεται να καθοδηγήσεις τα όνειρά σου όπως θες. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να εξασκηθείς στη λεγόμενη «Ονειροναυτική» και τα Συνειδητά/Διαυγή όνειρα (lucid dreaming). Πρακτικά μαθαίνεις πώς «να κρατάς ξύπνιο» το συνειδητό σου, ενώ ονειρεύεσαι. Μ’ αυτό τον τρόπο έχεις την απόλυτη ελευθερία να κάνεις οτιδήποτε θελήσεις μέσα στο όνειρό σου (Θυμάσαι την ταινία “Inception”;). Οι πιθανότητες είναι απεριόριστες! Αν είσαι φαν των gadget, τότε μπορείς να δοκιμάσεις το REM Dreamer, μια μάσκα ύπνου ειδικά σχεδιασμένη για να σε βοηθήσει να αποκτήσεις έλεγχο στα όνειρά σου.

5. Όταν ονειρεύεσαι το σώμα σου παραλύει: Στα 90 πρώτα λεπτά του ύπνου, καθώς εμβαθύνεις όλο και περισσότερο σ’ αυτόν, περνάς από τον ελαφρύ στον βαθύ ύπνο και στη συνέχεια σε μια φάση που ονομάζεται REM (Rapid Eye Movement), κατά τη διάρκεια του οποίου ονειρεύεσαι, ενώ το σώμα σου σταδιακά παραλύει, καθώς κάποιοι νευροδιαβιβαστές σου σταματούν να λειτουργούν, ενώ παράλληλα οι βασικοί σου μύες παραλύουν. Άτομα τα οποία παραμιλάνε ή υπνοβατούν ουσιαστικά είναι μικρές «ανωμαλίες» κατά τη διάρκεια αυτής της παράλυσης και συμβαίνουν τις περισσότερες φορές όταν βρισκόμαστε σε φάση REM, ακριβώς επειδή τα όνειρά μας τότε είναι πιο ζωντανά και έντονα.

6. Μπορείς να ξυπνήσεις από έναν εφιάλτη, πέφτοντας προς τα πίσω μέσα στο όνειρό σου: Μήπως βρίσκεσαι παγιδευμένη σε έναν εφιάλτη και δεν ξέρεις πώς να κάνεις τον εαυτό σου να ξυπνήσει; Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σ’ αυτή τη κατάσταση, η πιο αποτελεσματική τεχνική για να ξυπνήσεις τον εαυτό σου είναι να πέσεις με την πλάτη από κάποιο ύψος. Οι πιθανότητες είναι είτε να ξυπνήσεις στο κρεβάτι σου, είτε να «ξυπνήσεις» σε ένα άλλο, πολύ πιο ευχάριστο όνειρο.

Trivia: Το ήξερες πως ο Dali έβρισκε τις ιδέες για τους σουρεαλιστικούς του πίνακες στα όνειρά του; Ο διάσημος σουρεαλιστής ζωγράφος, είχε ιδιαίτερα καλπάζουσα φαντασία, αλλά είχε και ένα ειδικό και κάπως παράδοξο τρικ ώστε να μπορεί να την αξιοποιεί μέσα στην τέχνη του. Όπως είχε παραδεχθεί και ο ίδιος τον συνάρπαζαν οι εικόνες που περνούσαν από το μυαλό του λίγο πριν τον πάρει ο ύπνος, αλλά δυσκολευόταν πολύ να τις θυμηθεί όταν ξυπνούσε. Γι΄ αυτό και φρόντιζε να τον παίρνει ο ύπνος σε μια καρέκλα, ενώ κρατούσε στο χέρι του ένα κουτάλι και έχοντας αφήσει στην ευθεία του χεριού του. Όταν άρχιζε να τον παίρνει ο ύπνος, τα χέρια του χαλάρωναν με αποτέλεσμα το κουτάλι να πέφτει στο πιάτο και ο κρότος να τον ξυπνάει, με την εικόνα του ονείρου «φρέσκια» και ξεκάθαρη στο μυαλό του.

20 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να επιβληθείς σε άλλους ανθρώπους χωρίς να πεις λέξη..

Εσύ τι χαρακτήρα έχεις; Τετράγωνο, τρίγωνο ή κύκλό; Κάνε το τεστ…