in ,

‘Ερευνα Αποκαλύπτει : Και Όμως! Τα Σκυλιά Ερωτεύονται!

O Δρ. Μάρκ Μπέκωφ, ένας  ερευνητής και πρώην καθηγητής της συμπεριφοράς των ζώων και της γνωστικής ηθολογίας (η μελέτη των μυαλών των ζώων) στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο δηλώνει: «Αν ορίσετε την αγάπη ως μια μακροπρόθεσμη δέσμευση με τον σύντροφό σας, που σημαίνει ότι αναζητείτε ο ένας τον άλλον  όταν είστε χώρια και είστε ευχαριστημένοι όταν είστε μαζί, προστατεύετε ο ένας τον άλλο, ταΐζετε ο ένας τον άλλον,  ανατρέφετε τα παιδιά σας μαζί- τότε φυσικά, τα ζώα αγαπούν το ένα το άλλο».

Υπάρχει πραγματικά μια καλή απόδειξη ότι η ωκυτοκίνη διεγείρει την καλή διάθεση και τη σύνδεση.

Η έρευνα έχει δείξει ότι το επίπεδο της ωκυτοκίνης, ή αλλιώς “της ορμόνης της αγκαλιάς”, αυξάνεται και όταν αλληλεπιδρά ο άνθρωπος με τον σκύλο αλλά και -σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της National Academy of Sciences- αυτό συμβαίνει επίσης στην περίπτωση αλληλεπίδρασης μεταξύ σκύλων!

Η ωκυτοκίνη ενισχύει το κοινωνικό κίνητρο για την προσέγγιση και την σύνδεση των ανθρώπων και αποτελεί τη βάση για το σχηματισμό οποιουδήποτε σταθερού κοινωνικού δεσμού.  Το ίδιο συμβαίνει και με τα σκυλιά!

Τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξάνονται στους σκύλους όταν συνδέονται με άλλα σκυλιά.

“Αισθάνονται όμορφα όταν βρίσκονται σε θετικές σχέσεις, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι” λέει ο Δρ. Μπέκωφ.

Παράδειγμα αποτελεί το σκυλί του φίλου του Δόκτορα, της Τίκα. Η Τίκα , ένα ζωηρό σκυλί ,

Ερωτεύτηκε τον Κόμπουκ. Μάλωναν σαν ένα παντρεμένο ζευγάρι. Ο Κόμπουκ έκλεβε τροφή από το πιάτο της σπρώχνωντάς την όμως μεγάλωσαν 8 κουτάβια μαζί!

Όταν ένας κακοήθης όγκος εμφανίστηκε στο πόδι της Τίκα, ο Κόμπουκ δεν εφυγε από το πλευρό της Τίκα, ακόμα και όταν της ακρωτηρίασαν το πόδι.

Ο Kόμπουκ είχε ειδοποιησει τον ιδιοκτήτη του όταν η κατάσταση της Τίκα χειροτέρευσε και μεταφέρθηκε σε κλινική ζώων. Η αγάπη του Κομπουκ της έσωσε τη ζωή.

Η αγάπη μεταξύ σκύλων μπορεί να είναι ακόμη πιο οικεία από τις ανθρώπινες σχέσεις. “Τα σκυλιά δεν φοβούνται να μυρίσουν το ένα το άλλο,” εξηγεί ο Δρ. Μπέκωφ. Εκφράζονται με σαφήνεια, και δεν φοβούνται να πουν  «σ ‘αγαπώ ».” Ο Δόκτωρας πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν πολλά από τα σκυλιά για το πώς να έχουν ειλικρινείς σχέσεις.

Αλλά με την αγάπη έρχεται ερωτική απογοήτευση, και τα σκυλιά δεν είναι απρόσβλητα από τον πόνο και την αγωνία στον οποίο οι άνθρωποι είναι τόσο έμπειροι στην ταλανίζουν τους εραστές τους.

“Τα σκυλιά νιώθουν την απόρριψη όπως ακριβώς εμείς οι άνθρωποι” σημειώνει ο Δρ. Μπέκωφ. “Έχω δει  άγρια κογιότ να απορρίπτονται σε μια σχέση αγάπης, και το μόνο που κάνουν είναι να μελαγχολούν. Δεν ξέρουν τι να κάνουν με τον εαυτό τους.”

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα σκυλιά υπάρχει η μονογαμία. Θα υπερασπιστούν τους συντρόφους τους σε περίπτωση επίθεσης και θα  τους προστατεύσουν από πιθανούς επιδρομείς που αναζητούν ζευγάρωμα.

Μερικές φορές, τα αρσενικά σκυλιά θα περιμένουν μέχρις ότου ο άλλος σύντροφος να έχει φύγει ώστε να αποπλανήσουν το θηλυκό .

Ανεξάρτητα από το αν το κουτάβι σας ψάχνει για την αληθινή αγάπη ή όχι , η μυρωδιά παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του συντρόφου.

Σύμφωνα με τον Δρ Stanley Coren, συγγραφέα του “Πώς να μιλήσεις στα σκυλιά”, τα σκυλιά έχουν ένα ξεχωριστό σύστημα ανίχνευσης μυρωδιάς, που τα βοηθάει να λαμβάνουν όλα τα είδη των πληροφοριών από τις  φερομόνες που εκκρίνουν τα άλλα σκυλιά , συμπεριλαμβανομένου του φύλου, της ηλικίας, της υγείας, τη διάθεσης, και του σταδίου του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ο Μπέκωφ ωστόσο πιστεύει ότι τα σκυλιά δεν αναζητούν  ένα συγκεκριμένο άρωμα σε έναν σύντροφο. Έχει να κάνει περισσότερο με τη συμβατότητα μεταξύ τους.

“Οι άνθρωποι μιλούν για την καλή χημεία μεταξύ τους», λέει. “Είναι το ίδιο με τα σκυλιά.”

Μη φοβάσαι την ηλικία σου αλλά τα χαμένα χρόνια

Δε μισεί κανείς κάποιον που περιφρονεί. Μισεί κάποιον ίσο του ή ανώτερό του. Νίτσε