in

Η ευτυχία, τα χρήματα και το γέλιο

Δεν είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κερδίζουν πολλά χρήματα, να αποκτούν πολλά αγαθά πιστεύοντας ότι έτσι θα φτάσουν στην ευτυχία;

Τα χρήματα είναι απαραίτητα για την ευτυχία αλλά έως ένα σημείο. Έρευνες δείχνουν ότι η ευτυχία από τα χρήματα είναι μια σχετική έννοια.

Οι άνθρωποι συγκρίνουν τα χρήματα που κερδίζουν με άλλους, ανάλογους τους. Ενόσω κερδίζουν περισσότερα από αυτούς, φαίνεται ότι παραμένουν ευτυχισμένοι.

Ωστόσο η ευτυχία τους βασίζεται μόνο εν μέρει στην υπεροχή αυτή. Οι άνθρωποι κερδίζοντας περισσότερα χρήματα, αγοράζουν περισσότερα και ακριβότερα υλικά αγαθά ή υπηρεσίες και υιοθετούν ένα νέο τρόπο ζωής.

Σταδιακά, οι περισσότεροι συνηθίζουν στη νέα κατάσταση, αναζητούν περισσότερα και το επίπεδο ευτυχίας που αισθάνονται, αρχίζει να υποβαθμίζεται. Οι ερευνητές γνωρίζουν καλά το φαινόμενο αυτό που παρουσιάζουν πολλοί άνθρωποι το οποίο τους οδηγεί να αγοράζουν συνεχώς, ακριβότερα και καλύτερα αγαθά για να πετύχουν την ευτυχία.

Το ονόμασαν «ηδονιστικό κινούμενο διάδρομο» για να δείξουν ότι κινούνται συνεχώς χωρίς στην ουσία να φτάνουν κάπου.

Αφού τα χρήματα δεν είναι το διαβατήριο προς την ευτυχία, τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια διαρκή ευτυχία;

Είναι το σύνολο ενός τρόπου σκέψης και δράσης που προσφέρουν την ευτυχία. Αρχικά, δεν πρέπει να υποτιμούμε το χρήμα αλλά να του δίνουμε την ορθή του διάσταση γνωρίζοντας ότι το σημαντικό είναι το τι κάνουμε με αυτό.

Μια καλή οικονομική κατάσταση είναι απαραίτητη για ένα βασικό επίπεδο ευτυχίας. Κτίστε ισχυρές οικογενειακές σχέσεις. Οι άνθρωποι χρειάζονται για να νιώθουν ευτυχισμένοι, την οικειότητα και αγάπη της οικογένειας.

Αντίθετα, το διαζύγιο και ο χωρισμός προκαλούν από τις μεγαλύτερες πτώσεις της προσωπικής ευτυχίας. Η εργασία σας, δεν πρέπει μόνο να παρέχει χρήματα για τις ανάγκες σας.

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι αυτό που μας κάνει πραγματικά χαρούμενους στη ζωή είναι οι αληθινές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μόνας στην Αυστραλία, οι άνθρωποι δεν βρίσκουν την ευτυχία στα χρήματα και τη δόξα. Αντίθετα, η ευτυχισμένη οικογένεια και οι δυνατές σχέσεις που κρατούν στο χρόνο είναι δύο από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή τους.
Στη μελέτη τους, οι ειδικοί συμπεριέλαβαν άντρες και γυναίκες από τους οποίους ζήτησαν να τους απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: 1. Πώς φαντάζονται τον εαυτό τους στα 85 τους χρόνια και 2. Ποια είναι τα 30 πράγματα που θεωρούν πιο σημαντικά στη ζωή.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι η απόκτηση σοφίας με την πάροδο του χρόνου καθώς και το να ζει κάποιος μια ηθική ζωή ήταν μέσα στο «top 10» μιας ικανοποιητικής ζωής και βαθμολογήθηκαν ως πιο σημαντικά από το να έχει το άτομο το σεβασμό των άλλων. Το να έχει κάποιος μια ενδιαφέρουσα καριέρα κρίθηκε σημαντικότερο από το να έχει μια επιτυχημένη καριέρα που θα τον έχει κάνει γνωστό. Επίσης, οι αγαπημένες δραστηριότητες και τα χόμπι κρίθηκαν ελαφρώς σημαντικότερα από το να έχει κάποιος παιδιά που είναι επιτυχημένα.

Η οικονομική ασφάλεια κρίθηκε πιο σημαντική από ό,τι τα αμύθητα πλούτη, τα οποία κατατάχθηκαν ως 5η από το τέλος απαίτηση για την ευτυχία. Το να έχει κάποιος εξουσία ερχόταν τρίτο από το τέλος της λίστας. Τελευταίο στη λίστα των προαπαιτούμενων για μια ευτυχισμένη ζωή, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ήταν το να έχει το άτομο υψηλό κύρος ή να είναι διάσημο, ενώ ελάχιστα προηγείτο το να είναι θρησκευόμενο.

Κάτι άλλο που έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πως οι βασικές απαιτήσεις για μια ευτυχισμένη ζωή ήταν οι ίδιες σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτως της καταγωγής και του πολιτισμικού τους υπόβαθρου: «Όποια ομάδα εθελοντών κι αν μελετήσαμε, έκρινε ως υψίστης σημασίας για μια ευτυχισμένη ζωή τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Επομένως, μάλλον πρόκειται για μια ‘οικουμενική’ ανάγκη».

Όπως αναφέρει ο δρ. Γκρέγκορι Μπον, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ψυχολογίας, αυτό που ζήτησαν από τους εθελοντές ήταν να κάνουν έναν απολογισμό για τη μέχρι σήμερα ζωή τους και να εστιάσουν σε αυτά που θεωρούν πιο ουσιαστικά: «Επικεντρωθήκαμε σε αυτά που χαρίζουν μια καλή ζωή, μια ζωή που αξίζει τον κόπο να τη ζεις. Τα ευρήματά μας προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι οι στενές σχέσεις που διαρκούν στο χρόνο θεωρούνται ως το ‘κλειδί’ για να αισθάνεται κάποιος ευτυχισμένος στη ζωή του».

Και συμπληρώνει: «Είτε κάποιος είναι παντρεμένος είτε είναι γονιός είτε χρειάζεται να συνυπάρχει με τους στενούς φίλους και τους συνεργάτες του, πρόκειται για καταστάσεις που έχουν πολλές προκλήσεις. Μακροπρόθεσμα περιλαμβάνουν πολλές στιγμές που δεν είναι καθόλου διασκεδαστικές. Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτές οι σχέσεις κάνουν τη ζωή να αξίζει. Αυτό πρέπει κάτι να μας πει για την ανθρώπινη φύση».

-ΛΟΙΠΟΝ…

Θα είστε πιο ευτυχισμένοι όταν αισθάνεστε ότι η δουλειά σας συμβάλλει στην κοινωνία και βοηθά τους συνανθρώπους σας.

Καλλιεργείστε τις σχέσεις σας με φίλους και ευρύτερα στην κοινότητα που ζείτε. Οι άνθρωποι με περισσότερους στενούς φίλους, δηλώνουν συχνότερα πολύ ευτυχισμένοι σε σύγκριση με άλλους που έχουν πολύ λίγους φίλους. Γελάστε, τραγουδήστε, ψυχαγωγηθείτε μαζί τους.

Το γέλιο και το χιούμορ ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, βελτιώνουν τη διάθεση και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ευτυχία. Ευεργετούν την καρδία, τον εγκέφαλο, μειώνουν το στρες και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού σας.

Μην αμελείτε την υγεία σας. Οι άνθρωποι συνήθως δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε την υγεία τους έως ότου τη χάσουν.

Φροντίστε τη διατροφή, τον ύπνο σας, τη σωματική άσκηση, γελάτε συχνότερα και περισσότερο, χαλαρώνετε, φροντίζετε για την ψυχαγωγία σας για να ζήσετε περισσότερο, καλύτερα και πιο ευτυχισμένοι.

Τέλος, μην παραπονιέστε και μελαγχολείτε για πράγματα που δεν έχετε αλλά εστιαστείτε με αισθήματα ευγνωμοσύνης στα πολύτιμα πράγματα που η ζωή σας προσφέρει.

Ένας φωτογράφος αποδεικνύει πως οι ξένοι είναι φίλοι που δεν έχουμε γνωρίσει ακόμα! Βίντεο!

Σπάζοντας τον Κώδικα: Η Νευροψυχολογία της Έλξης