in

Η χαρτοπετσέτα που στοίχιζε 20.000 δολάρια- Μία διδακτική αληθινή ιστορία

Μια μέρα ένας από τους διασημότερους ζωγράφους της σύγχρονης εποχής, Πάμπλο Πικάσο καθόταν αμέριμνος σε ένα γραφικό και ήσυχο καφενείο με θέα την πλατεία μιας μικρής πόλης.

Καθώς ήταν αραχτός του ήρθε μία ορδή έμπνευσης και έτσι άρχιζε να ζωγραφίζει με ένα πρόχειρο μολύβι που είχε, πάνω σε μία χαρτοπετσέτα. Ενώ ζωγράφιζε μία γυναίκα η οποία τον αναγνώρισε τον πλησίασε ενώ εκείνος φαίνεται να είχε τελειώσει το σχέδιό του.

-Θα μπορούσατε σας παρακαλώ πολύ να μου δώσετε αυτή τη χαρτοπετσέτα με τη ζωγραφιά σας? τον ρώτησε..

-Βεβαίως της απάντησε!Κοστίζει 20.000 δολάρια!

-Μα πως? Σας πήρε μόνο δύο λεπτά για να το ολοκληρώσετε του είπε σαστισμένη η γυναίκα..

-Κάνεις μεγάλο λάθος.. Μου πήρε τουλάχιστον 60 χρόνια για να το ολοκληρώσω, είπε ο Πικάσο, δίπλωσε την χαρτοπετσέτα, την έβαλε στην τσέπη του και έφυγε..

Η αληθινή αυτή ιστορία έρχεται να μας υπενθυμίσει τον μεγάλο κόπο, τους αγώνες και τις θυσίες που απαιτεί η επιτυχία!

Ο Πικάσο δεν έγινε διάσημος μέσα σε μία μέρα.. Η καλλιτεχνική του νοοτροπία ο τρόπος με τον οποίον ζωγράφιζε και οι ιδιαίτερες γεωμετρικές σουρεαλιστικές φιγούρες που σχεδίαζε στα έργα του δεν ήρθαν έτσι ξαφνικά αλλά έπρεπε να περάσουν χρόνια πολλών προσπαθειών ώστε να τελειοποιήσει την τέχνη του.

Δυσκολίες, αποτυχίες, στεναχώριες κόπος καθημερινός και πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα ήταν μερικά από τα εμπόδια που συναντούσε όλα αυτά τα χρόνια της ζωής του μέχρι να γίνει ο επιτυχημένος ζωγράφος που όλοι ξέρουμε!

Τα παράτησε ποτέ? Όχι..

Η αποτυχία τον φρέναρε? Ούτε..

Οι δύσκολες καταστάσεις τον έκαναν μαλθακό άνθρωπο ή αποτέλεσαν το κίνητρο ώστε να γίνει καλύτερος καλλιτέχνης και άνθρωπος? Φυσικά το δεύτερο..

Πέρα από τον Πικάσο, στις μέρες μας ζούμε σε μια εποχή όπου η μέγιστη και η τιτανοτεράστια επιτυχία έχει ανάλογη προβολή! Τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν με πρότυπα απόλυτης επιτυχίας που δυστυχώς τα μέτρα και τα σταθμά που ορίζεται η επιτυχία για αυτούς είναι τα πλούτη και τα υλικά αποκτήματα.

Αυτό που δεν παρουσιάζει ποτέ κανένας όμως είναι όλα αυτά τα σκατά, η ανηφόρα, ο δρόμος με τα κάρβουνα και οι καταιγίδες δυσχερειών που θα περάσει ο κάθε ένας από τους επιτυχημένους ανθρώπους είτε αυτός είναι καλλιτέχνης ή αθλητής του τένις ή προπονητής μιας ομάδας κτλ ώστε να να φτάσει την κορυφή. Η επιτυχία είναι ένα παγόβουνο. Οι άνθρωποι βλέπουν μόνο την κορυφή, το τελικό κομμάτι.. Στο βυθό όμως βρίσκεται το κομμάτι που δεν είναι ορατό από την επιφάνεια! Εκεί βρίσκεται ο πάτος της αποτυχίας, το κρύο της απογοήτευσης, αλλά και η επιμονή, το θάρρος, η προσπάθεια και φυσικά η θέληση.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει τους ανθρώπους πραγματικά και ειλικρινά επιτυχημένους? Τι είναι αυτό που ωθεί τον αθλητή να γίνει δυνατότερος παρά την κούραση και τον πόνο, τον ηθοποιό να μάθει να υποκρίνεται καλύτερα παρά την απόρριψη , τον ζωγράφο να θέλει να δημιουργεί περισσότερο παρά την σκληρή κριτική που δέχεται?

Πολλοί μπορεί να πουν πως τα χρήματα ή η δόξα και η φήμη είναι κάποιοι λόγοι από αυτούς!

Εγώ θα απαντήσω μέσα από την ιστοριούλα του Πικάσο!

Τον Πάμπλο δεν τον ένοιαζε η διασημότητα, ούτε ντε και καλά ήθελε να βγάλει ένα σκασμό λεφτά μέσα από κάθε πίνακα του. Ο Πάμπλο απλά γούσταρε να ζωγραφίζει με την καρδιά του γιατί αγαπούσε αυτό που έκανε και όποια στιγμή του ερχότανε να ζωγραφίσει επειδή θα είχε κάποια στιγμή έμπνευσης αυτός θα το έκανε, είτε σε ένα καμβά μέσα στο στούντιο του ή πάνω σε μία χαρτοπετσέτα στο καφενεδάκι ενός χωριού.

Οι ειλικρινά επιτυχημένοι άνθρωποι ωθούνται από τις ενέργειές τους τις οποίες καθορίζουν οι συνειδησιακές τους αξίες και τα ευγενή ιδανικά τους. Αξίες όπως η έμπνευση, η ειλικρίνεια, η αυτοβελτίωση και η αμφισβήτηση των ίδιων σου των υπαρχόντων αξιών είναι η πυξίδα που σε κατευθύνει στην υγιή επιτυχία. Το πάθος, η αγάπη, ο σεβασμός είναι ιδανικά που θα σε βοηθήσουν να διασχίσεις το δύσκολο και δύσβατο μονοπάτι που θα σε φέρει στην κορυφή του παγόβουνου της επιτυχίας.

Η αποτυχία και οι δυσκολίες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Τα λουλούδια δεν θα είναι πάντα στρωμένα στο δρόμο σου και κάθε μέρα δεν θα είναι καλή μέρα! Άμα έχεις σωστές, ανθρώπινες και έντιμες αξίες να σε κατευθύνουν δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.

Αυτό λοιπόν που σε συμβουλεύω να κάνεις είναι να εντοπίσεις ποιες είναι οι αξίες που σε καθοδηγούν μέχρι στιγμής στο μονοπάτι σου. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να παραδεχτείς πως μερικές αξίες σου είναι πολύ επιφανειακές και ίσως υλιστικές. Ταρακουνήσου και αντικατέστησε τα ρηχά ιδανικά με τα άλλα τα πιο αληθινά που μένουν για πάντα και που δεν κρατάνε για λίγο όσο οι τζούρες ενός τσιγάρου..

Αυτά είναι που θα σου δώσουν το κίνητρο να συνεχίσεις όποιο και αν είναι το μονοπάτι σου! Όποια και αν είναι η αποστολή σου! Όποια και αν είναι η ζωή που σε διάλεξε ή διάλεξες εσύ!

Με ειλικρίνεια, Angelos Montana

Αυτό που πιστεύεις, αυτό στο τέλος και θα έχεις.

Τα 10 SOS για μια ευτυχισμένη ζωή