in

Μόνο οι πιο οξυδερκείς άνθρωποι, μπορούν να αποκωδικοποιήσουν κατευθείαν αυτήν την οπτική ψευδαίσθηση!Εσείς?

Παρειδωλία ονομάζεται το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι είναι συνηθισμένο τελικά οι άνθρωποι να βλέπουν γύρω τους εικόνες (συνήθως διάσημων) προσώπων, λέξεων κ.α., ανάλογα με το τι περιμένουν να δουν, πράγμα που ενεργοποιεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου τους, οι οποίες εμπλέκονται στην επεξεργασία των εικόνων.

Ο συνδυασμός ψυχικών παραγόντων (η υποσυνείδητη προσδοκία να δεις κάτι) και φυσικών- νευροβιολογικών (ο τρόπος που δουλεύει ο εγκέφαλος) «συνωμοτούν» έτσι ώστε ένας άνθρωπος να νομίζει ότι βλέπει διάφορες εικόνες στα πιο απίθανα μέρη.

Αν και το φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και αιώνες, μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες δεν είχαν κατανοήσει τους ψυχολογικούς και νευρωνικούς μηχανισμούς που το εξηγούν. Η νέα μελέτη τελικά επιβεβαίωσε ότι η παρειδωλία δεν οφείλεται σε κάποια εγκεφαλική ανωμαλία ή σε ένα απλό παιγνίδι της φαντασίας. Αντίθετα, προκαλείται από τη δράση του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, που ερμηνεύει τις προσδοκίες του ατόμου. Στη συνέχεια, στέλνει τα ανάλογα σήματα στον οπτικό φλοιό, με τελικό αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να αναδημιουργεί οπτικά στον εξωτερικό κόσμο αυτό που κατά βάθος θέλει να δει κάποιος (ή που ο εγκέφαλος νομίζει ότι θέλει να δει κάποιος!).

Μάλιστα σύμφωνα με τελευταίες μελέτες και τεστ που διεξάχθηκαν σε ανθρώπους παρατηρήθηκε ότι οι πιο οξυδερκείς ήταν αυτοί που μπορούσαν να διακρίνουν διάφορες εικόνες σε άξυχα αντικείμενα και φωτογραφίες.

Χαρακτηριστική φωτογραφία της έρευνας αυτής είναι η παρακάτω!Για να δούμε έχεις την οξυδέρκεια να διακρίνεις κάτι στην φωτό που ακολουθεί?

Τι βλέπεις κοιτάζοντας αυτή τη φωτογραφία?

.

.

.

.

.

Η απάντηση είναι:

Ένας άντρας που φοράει ένα καπέλο καουμπόι! Για την ακρίβεια μόνο 1 στους 100 βρίσκει αυτήν την απάντηση και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι που το εντοπίζουν κατευθείαν είναι οι πιο οξυδερκείς και οι πιο αντιληπτικοί!

Οι περισσότεροι αναφέρουν πως βλέποντας τη φωτό διακρίνουν μία νυχτερίδα που κρέμεται ανάποδα ή κάποιο είδος εντόμου.

Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις?

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ψυχή δεν πεθαίνει μετά τον θάνατο: Ταξιδεύει σε άλλο σύμπαν..

14 φωτογραφίες που μιλάνε από μόνες τους