in ,

Οι αριθμοί Φιμπονάτσι-το αριθμητικό σύστημα της φύσης ΒΙΝΤΕΟ

Το θέμα της ανάρτησης θα σχετίζεται με τα μαθηματικά. Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με τους αριθμούς Fibonacci. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, ……. Oι πρώτοι δύο αριθμοί Φιμπονάτσι είναι το 0 και το 1, και κάθε επόμενος αριθμός είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενων. Επιπλέον, ο λόγος δύο διαδοχικών αριθμών της ακολουθίας Φιμπονάτσι τείνει προς την χρυσή τομή ή χρυσή αναλογία, δηλαδή τον αριθμό φ=1,618033989.

Υπέροχοι και μυστήριοι χαρακτηρίζονται αυτοί οι αριθμοί και απαντώνται παντού και σε διάφορες επιστήμες. Εκπληκτικός όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αριθμοί Φιμπονάτσι εμφανίζονται στη φύση. Είναι το αριθμητικό σύστημα της φύσης. Τους συναντάς παντού, στη διάταξη των φύλλων ενός φυτού, στο μοτίβο των πετάλων ενός λουλουδιού, στο άνθος της αγκινάρας, σε ένα κουκουνάρι ή στο φλοιό ενός ανανά. Ισχύουν για την ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού, ενός κυττάρου, ενός κόκκου σιταριού, μιας κυψέλης μελισσών, ακόμη και για όλη την ανθρωπότητα.

Παρακάτω, ακολουθεί ένα πολύ ωραίο φιλμ του Cristobal Vila για την ακολουθία Φιμπονάτσι και τον συσχετισμό της με τον φυσικό κόσμο. Οι αριθμοί της ακολουθίας του Φιμπονάτσι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την χρυσή αναλογία φ που υπολόγισε ο Πυθαγόρας και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας. Οι αριθμοί αυτοί εμφανίζονται παντού στη φύση, στους ανθρώπους ακόμα και στη δομή των γαλαξιών του σύμπαντος!

Ο υπερ-εγκέφαλος με συλλογική νοημοσύνη είναι γεγονός!

7 πράγματα που θα καταλάβουν μόνο οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη καρδιά αλλά “σκοτεινή ψυχή”