in

Πώς να εξηγήσεις την offshore τραπεζική σε ένα πεντάχρονο παιδί

Η δημοσιοποίηση των «Εγγράφων του Παναμά» αποκάλυψαν ένα μέρος του δικτύου του offshore χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα, όμως ο Guardian το παρουσιάζει μέσα από ένα παραμύθι για να μπορέσει να το καταλάβει ένα παιδί, ένα «πεντάχρονο παιδί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Όταν παίρνετε κάποια χρήματα μπορείτε να τα βάλετε σε έναν κουμπαρά. Όμως ο κουμπαράς είναι σε ένα ράφι της ντουλάπας σας και η μητέρας σας το ξέρει αυτό. Έτσι μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή πόσα χρήματα βάλατε και πόσα ξοδέψατε.

199600g-2083

Τώρα, μια μέρα μπορεί να αποφασίσετε πως η μητέρα σας δεν θέλετε να γνωρίζει πόσα χρήματα έχετε στον κουμπαρά σας. Έτσι μπορείτε να τα πάτε στο σπίτι του Γιάννη, ο οποίος θα τα κρατήσει σε ένα κουμπαρά στο δωμάτιό του. Μπορείτε να γράψετε το όνομά σας πάνω στον κουμπαρά και να τον φυλάξετε στην ντουλάπα του. Η μαμά του Γιάννη εξάλλου είναι πολύ απασχολημένη και δεν έχει χρόνο να ελέγχει τον κουμπαρά σας. Έτσι εκεί τα χρήματά σας είναι ασφαλή και μυστικά.

Όλα τα παιδιά στην περιοχή αυτή είχαν την ίδια καλή ιδέα και επισκέφτηκαν το σπίτι του Γιάννη βάζοντας τα χρήματά τους σε άλλους κουμπαράδες. Η ντουλάπα του Γιάννη γέμισε με τους κουμπαράδες των παιδιών της γειτονιάς.

1996

Μια μέρα όμως η μαμά του Γιάννη άνοιξε την ντουλάπα του Γιάννη και βρήκε μέσα όλους τους κουμπαράδες. Παίρνει λοιπόν και ενημερώνει όλους τους γονείς για τους κουμπαράδες των παιδιών τους

199600g-2083_3

Το κάθε παιδί είχε τον δικό του λόγο για να κρύψει στο σπίτι του Γιάννη τον κουμπαρά του. Μπορεί όλα τα παιδιά να μην το έκαναν για κακό λόγο. Ο Ερρίκος είχε πρόβλημα με τον μεγάλο του αδελφό, που του έκλεβε χρήματα από τον κουμπαρά του και αναζητούσε απλά μια καλύτερη κρυψώνα. Η Τάμι ήθελε να μαζέψει χρήματα, χωρίς να το ξέρει η μητέρα της, καθώς ήθελε να της πάρει ένα δώρο έκπληξη για τα γενέθλιά της. Ο Αζίμ το έκανε απλά επειδή το βρήκε διασκεδαστικό.

Υπάρχουν όμως και παιδιά που είχαν κακό λόγο. Η Ελισάβετ έκλεβε τα χρήματα άλλων ανθρώπων που τα είχαν για το φαγητό τους και δεν ήθελαν να την καταλάβουν οι γονείς της. Ο Ρις έκλεβε χρήματα από το πορτοφόλι της μαμάς του και ο Μπόμπι, που τον είχαν βάλει οι γονείς του σε δίαιτα, έκρυβε χρήματα για να μπορεί να αγοράζει γλυκά.

199600g-2083_4

Τώρα στην πραγματική ζωή, πολλοί διάσημοι άνθρωποι έχουν κρύψει τους κουμπαράδες τους στο σπίτι του Γιάννη, στον Παναμά. Οι μητέρες τους το έμαθαν και σύντομα θα ξέρουμε ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους είχαν κακούς και ποιοι καλούς λόγους για να το κάνουν αυτό. Πάντως όλοι – ανεξάρτητα από τους λόγους – θα έχουν μπελάδες.

199600g-2083_5_0

tvxs.gr

Όταν η γρουσουζιά συναντάει την καλή τύχη: Το καρτούν που θα σε κάνει σίγουρα να χαμογελάσεις

Ρητά που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας