in

Πώς να Κρατάτε το Θυμό Υπό Έλεγχο. Συμβουλές για διαχείριση θυμού

Πριν από 2.000 και πλέον χρόνια, ο Αριστοτέλης χρησιμοποίησε τον όρο «κάθαρση» για να περιγράψει τον εξαγνισμό ή τη λύτρωση του θεατή από τη συναισθηματική ένταση που του δημιουργεί η παρακολούθηση μιας τραγωδίας. Το σκεπτικό ήταν ότι μετά την εκτόνωση της έντασης επακολουθεί μια αίσθηση ψυχικής ανάτασης.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο Αυστριακός νευρολόγος Σίγκμουντ Φρόιντ διατύπωσε μια παρεμφερή άποψη. Ισχυρίστηκε πως, αν οι άνθρωποι συγκρατούν ή καταπνίγουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, αυτά θα επανεμφανιστούν αργότερα με τη μορφή κάποιας ψυχικής διαταραχής, όπως η υστερία. Συνεπώς, ο Φρόιντ υποστήριζε ότι πρέπει να εξωτερικεύετε το θυμό αντί να τον συγκρατείτε.

Πιο πρόσφατα, ερευνητές που έλεγξαν τη θεωρία της κάθαρσης τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 βρήκαν από ελάχιστα ως καθόλου στοιχεία που να την επαληθεύουν. Αυτές οι διαπιστώσεις ώθησαν την ψυχολόγο Κάρολ Τάβρις να γράψει: «Είναι καιρός να φυτέψουμε μια σφαίρα στην καρδιά της υποθετικής θεωρίας περί κάθαρσης και να τελειώνουμε μια και καλή με αυτήν. Η αντίληψη ότι η παρατήρηση της βίας (ή η εξωτερίκευσή της) μας απαλλάσσει από τα αισθήματα εχθρότητας δεν έχει επιβεβαιωθεί σχεδόν ποτέ από την έρευνα».

Ένας άλλος ψυχολόγος, ο Γκάρι Χάνκινς, δήλωσε: «Η έρευνα έχει δείξει ότι αν αφήνετε το θυμό σας να ξεσπάει ανεξέλεγκτα με σκοπό την κάθαρση, όχι μόνο δεν ηρεμείτε, αλλά καταλήγετε με ακόμα περισσότερη ένταση»

Οι εποχές είναι δύσκολες και κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότεροι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας θυμώνουν με το παραμικρό.
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και υγιές συναίσθημα αλλά ο ανεξέλεγκτος μπορεί να επιβαρύνει τόσο την σωματική όσο και την ψυχική υγεία.

Όταν για κάποιον λόγο δε μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας και τις αντιδράσεις σας, μπορεί εκτός από το να πληγώσετε βαθιά τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας, να αυξήσετε και τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας σε εσάς. Πιο συγκεκριμένα, μια έρευνα που έρχεται από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, υποστηρίζει πως δύο ώρες μετά το ξέσπασμα θυμού, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής αυξάνεται πέντε φορές και εγκεφαλικού πάνω από τρεις φορές.

wolverine_vs_hulk_yoga_lapiz_digital_49930

Δείτε λοιπόν πως μπορείτε να δαμάσετε το θυμό σας!

Σκεφτείτε πριν μιλήσετε
Μην πείτε κάτι που θα μετανιώσετε αργότερα. Πάρτε μερικές στιγμές για να συλλέξει τις σκέψεις σας, πριν πω οτιδήποτε – και να επιτρέψουν σε άλλους που εμπλέκονται στο πρόβλημα να κάνουν το ίδιο.

Μόλις είστε ήρεμοι, να εκφράσει την οργή σας

Από τη στιγμή που σκέφτεστε καθαρά, εκφράστε την την απογοήτευσή σας χωρίς να πληγώσετε τους άλλους

Ασκηθείτε

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την τάση του θυμού.

Πάρτε μια ανάσα

Δώστε στον εαυτό σας σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Λίγα λεπτά ησυχίας θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα

Μην κρατάτε μια μνησικακία

Η συγχώρεση είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Αν μπορείτε να συγχωρήσετε κάποιον που σας εξόργισε θα σας βοηθήσει σημαντικά.

Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να απελευθερώσει την ένταση

Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να αντιμετωπίσετε το θυμό σας ενώ καλό είναι να αποφύγετε τους σαρκασμούς .

Πάρτε χαρτί και μολύβι

Μπορείτε επίσης να ακούσετε μουσική, να γράψετε σε ένα περιοδικό ή να κάνετε μερικές στάσεις γιόγκα – ό, τι χρειάζεται για να ενθαρρύνει την χαλάρωση.

294380_10151041526847285_1624782386_n

Επίσης άλλα απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε,  προκειμένου να επανακτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ηρεμήσει πιο γρήγορα;

  • Κερδίστε χρόνο και μετρήστε μέχρι το 10 πριν αντιδράσετε σε ό,τι σας θύμωσε.
  • Ρίξτε τους ώμους προς τα πίσω και πάρτε βαθιές ανάσες για να ηρεμήσετε. Μπορεί το ένστικτό σας να σας ωθεί σε μάχη, ωστόσο η λογική μπορεί να αναχαιτίσει αυτή τη διαδικασία.
  • Αν νιώθετε έντονα την ανάγκη να πετάξετε κάτι, προτιμήστε ένα μαξιλάρι.
  • Μιλήστε στον εαυτό σας. Σκεφτείτε τι θα σας έλεγε ένας ψύχραιμος φίλος και δώστε στον εαυτό σας τις ίδιες συμβουλές.
  • Στρέψτε αλλού την προσοχή σας. Ξεφυλλίστε ένα περιοδικό, βγείτε έξω να αναπνεύσετε καθαρό αέρα.
  • Εκτονώστε την ένταση με γυμναστική. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να εκκρίνει ενδορφίνες, ορμόνες, που σας βοηθούν να ηρεμήσετε.
  • Ελέγξτε την κατάσταση και ενημερώστε τους γύρω σας ότι νιώθετε θυμωμένοι και εξηγείστε με σαφήνεια τον λόγο. Μιλήστε αργά και καθαρά και εκφράστε τους λόγους για τους οποίους θυμώσατε αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσετε διαταγές και απειλές.
  • Κρατήστε τέλος ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και ακούστε την άποψη των άλλων. Με το να θεωρείτε δεδομένη και γνωστή τη γνώμη τους, το μόνο που καταφέρνετε είναι να ελαχιστοποιείτε ή και να διακόπτετε την ουσιαστική επικοινωνία

Δείτε ποια είναι η πιο κατάλληλη εναλλακτική θεραπεία που ταιριάζει στο κάθε Ζώδιο!

Οι 4 αρχές του Μπρους Λη που χρησιμοποιούσε για την ενίσχυση του πνεύματός του!