in , ,

Πώς οι διακοπές και ο διαλογισμός θεραπεύουν το σώμα και το νου

Έρευνα του Harvard αποκαλύπτει το πώς οι διακοπές σε συνδυασμό με τον διαλογισμό αποκαθιστούν την ηρεμία και υγεία νου και σώματος σε γενετικό επίπεδο.

Αν οι πραγματικές διακοπές σημαίνουν να μην κάνουμε τίποτα όλη τη μέρα, τότε μάλλον πολλοί από εμάς θα ομολογήσουν ότι δεν έχουν κάνει τέτοιες διακοπές τα τελευταία χρόνια. Αλλά, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Harvard, ο συνδυασμός διακοπών και διαλογισμού μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και να αναρρώσουμε/ξεκουραστούμε γρηγορότερα.

Οι διακοπές και ο διαλογισμός αλλάζουν την εγκεφαλική μας λειτουργία
Ερευνητές από την Ιατρική σχολή του Harvard, το Πανεπιστήμιο της California, του San Francisco και την Ιατρική σχολή Icahn στο Όρος Σινά, ήθελαν να προσδιορίσουν τις βιολογικές επιδράσεις των παραδοσιακών διακοπών μας, σε σύγκριση με μια διαμονή σε ησυχαστήριο. Διεξήγαγαν μια έρευνα για τα βραχύχρονα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μιας επίσκεψης 6 ημερών σε ένα θέρετρο για διακοπές σε αντιπαράθεση με ένα 6ήμερο πρόγραμμα διαλογισμού, yoga και ασκήσεων ενδοσκόπησης.

94 υγιείς γυναίκες, 30-60 ετών έμειναν σε ένα θέρετρο για μια εβδομάδα και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: οι μη-διαλογιστές που απλά έκαναν τις διακοπές τους, οι μη-διαλογιστές που ήθελαν όμως να δοκιμάσουν τον διαλογισμό και μια ομάδα με άτομα που έκαναν τακτικά διαλογισμό (τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα, για 15 λεπτά τη φορά, τους τελευταίους 6 μήνες). Οι δύο τελευταίες ομάδας διαλογίστηκαν συνολικά για 12 ώρες μέσα σε εκείνες τις 6 μέρες, έκαναν 9 ώρες yoga και παρακολούθησαν διαλέξεις. Ο στόχος ήταν η ενίσχυση της εσωτερικής ηρεμίας και της επίγνωσης του σώματος, της ανάσας και του εαυτού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές εντόπισαν 20.000 γονίδια για να κατανοήσουν τις σχετιζόμενες βιολογικές επιδράσεις των διακοπών σε σύγκριση με εκείνες του διαλογισμού.

Η επίδραση των διακοπών
Οι μετρήσεις έγιναν πριν και αμέσως μετά την περίοδο των 6 ημερών, όπως επίσης μετά από ένα και δέκα μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ασχέτως της ομάδας στην οποία ανήκαν οι γυναίκες, μετά από μια εβδομάδα, όλες ανέφεραν ότι είχαν λιγότερο στρες, καλύτερη διάθεση και καλύτερη επίγνωση και βαθύτερη σχέση με τον εαυτό τους. Η επίδραση των διακοπών ήταν άμεση, ισχυρή και διήρκεσε μέχρι και ένα μήνα. Σε όλες τις γυναίκες επίσης παρατηρήθηκαν αλλαγές στη γενετική δραστηριότητα όσον αφορά στη μειωμένη απόκριση στο στρες και στη βελτιωμένη ανοσοποιητική λειτουργία.

Συνεπώς, φαίνεται ότι αν πάρουμε λίγο χρόνο απόλυτης ξεκούρασης, τα γονίδια που φυσιολογικά χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το στρες, τους πιθανούς τραυματισμούς και την επούλωση πληγών μειώνονται προσωρινά. Αυτά τα γονίδια, όπως το ΜΜΕ και το FOXO3, είναι γνωστό ότι έχουν και αντικαταθλιπτική δράση, όταν τα επίπεδα τους πέφτουν, κάτι που τελικά μπορεί να επιτευχθεί και σε ένα διάστημα μιας εβδομάδας.

Η επίδραση του διαλογισμού
Όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν και πάλι αυτές τις γυναίκες 10 μήνες αργότερα για να εκτιμήσουν το τι έκαναν, τα ευρήματα αποδείχτηκαν ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Η δεύτερη ομάδα, των αρχάριων διαλογιζόμενων γυναικών που συμμετείχε στις ασκήσεις yoga, διαλογισμού και ενδοσκόπησης, επέδειξε τα πιο μακροχρόνια οφέλη όπως μείωση του στρες και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ακόμα και αν είχαν περάσει 10 ολόκληροι μήνες.

Φάνηκε ότι αμέσως μετά την έρευνα, αυτή η ομάδα γυναικών επέδειξε την υψηλότερη αύξηση στον βιοδείκτη αίματος (στις αναλογίες πλάσματος Aβ42:Aβ40), που είναι ενδεικτικός του μειωμένου κινδύνου για εμφάνιση άνοιας, μείζονος κατάθλιψης και της νόσου του Alzheimer. Για την ακρίβεια, μετά από μόνο μια εβδομάδα διαλογισμού, παρατηρήθηκε αύξηση αυτού του βιοδείκτη που υπερέβαινε και εκείνη της τρίτης ομάδας που διαλογίζονταν τακτικά. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Μα επειδή η τρίτη ομάδα είχε ήδη αυξημένα επίπεδα αυτών των βιοδεικτών που υποδεικνύουν μια υγιή πορεία προς τη γήρανση και ένα ικανοποιητικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Μετρήσιμα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία
Επομένως, ποιο είναι το συμπέρασμα αυτής της έρευνας; Στην ουσία, τα καλά νέα αφορούσαν και στις τρεις ομάδες, αλλά για κάποιους διαρκούσαν περισσότερο. Οι διακοπές της μίας εβδομάδας σε μια ήρεμη τοποθεσία είναι σίγουρο ότι θα τονώσει τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αν είστε νέοι ή αρχάριοι διαλογιστές, μια εβδομάδα σε ένα κέντρο διαλογισμού ή ησυχαστήριο, αντί για απλές διακοπές, με λίγο yoga και ενδοσκόπηση, θα επηρεάσει θετικά τον οργανισμό σας μέχρι και 10 μήνες μετά. Αν είστε τακτικός διαλογιστής, το σώμα σας είναι ήδη υγιέστερο όσον αφορά στους δείκτες γήρανσης, στη ρύθμιση του στρες και του ανοσοποιητικού συστήματος σας· οι ανάλογες διακοπές λοιπόν θα σας ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο.

Συμπερασματικά λοιπόν, η επίδραση των διακοπών φέρει βραχυπρόθεσμα καλά νέα για όλους, ενώ η επίδραση του διαλογισμού φέρνει μακροπρόθεσμα καλά νέα, ειδικά αν εμμείνετε σε αυτό το σκοπό! Ο καλύτερος τρόπος για να τα συνδυάσετε είναι να επιλέξετε εναλλακτικές διακοπές.

πηγή

«Καθάρισε» κάθε σημείο του σώματος ξεχωριστα και δε θα ξανανιώσεις κουράση

Οι φτωχοί είναι πιο γενναιόδωροι από τους πλούσιους γιατί ξέρουν καλύτερα πως είναι να μην έχεις τίποτα