in ,

Πώς τα κύτταρα του εγκεφάλου είναι σαν μικρά σύμπαντα

Οι δομές του σύμπαντος και του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι εντυπωσιακά παρόμοιες.
Στον ανατολικό πνευματικό κλάδο του Ταοϊσμού, το ανθρώπινο σώμα έχει από καιρό θεωρηθεί ως ένα μικρό σύμπαν, σαν ένα μικρόκοσμο. Δεδομένου ότι οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων που γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για την έρευνα της λειτουργίας του εγκεφάλου, η συσχέτιση μεταξύ του εγκεφάλου και του σύμπαντος συνεχίζει να εμφανίζεται.

Οι δύο παρακάτω εικόνες απεικονίζουν τις ομοιότητες. Η πάνω εικόνα δείχνει το νευρωνικό δίκτυο ενός κυττάρου του εγκεφάλου, η κάτω εικόνα δείχνει την κατανομή της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν, όπως έχει προσομοιωθεί από την Millennium Simulation.

Οι φωτογραφίες δείχνουν μια δομική ομοιότητα όσον αφορά τις συνδέσεις και κατανομή της ύλης στον εγκέφαλο και στο σύμπαν.

Ο εγκέφαλος είναι σαν ένας μικρόκοσμος.
Μια μελέτη που διεξήχθη από τον Dmitri Krioukov του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και μια ομάδα ερευνητών, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature πέρυσι δείχνει εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ των νευρωνικών δικτύων στον εγκέφαλο και τις δικτυακές συνδέσεις μεταξύ των γαλαξιών.

Η ομάδα του Krioukov δημιούργησε μια προσομοίωση σε υπολογιστή που έσπασε το γνωστό σύμπαν σε μικροσκοπικές, υποατομικές μονάδες του χωροχρόνου. Η προσομοίωση πρόσθετε περισσότερες μονάδες χωροχρόνου, καθώς η ιστορία του σύμπαντος προχωρούσε. Οι αναπτυσσόμενες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ύλης στους γαλαξίες ήταν παρόμοιες με τις αλληλεπιδράσεις που έχουν τα νευρικά δίκτυα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ο φυσικός Kevin Bassler του Πανεπιστημίου του Χιούστον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η μελέτη προτείνει έναν θεμελιώδη νόμο που διέπει αυτά τα δίκτυα.
Τον Μάιο του 2011, ο Seyed Hadi Anjamrooz του Kerman Πανεπιστήμιου Ιατρικών Επιστημών και άλλοι Ιρανοί επιστήμονες δημοσίευσαν ένα άρθρο στο International Journal των Φυσικών Επιστημών για τις ομοιότητες μεταξύ των κυττάρων και του σύμπαντος.

Εξηγούν ότι μια μαύρη τρύπα μοιάζει με τον πυρήνα του κυττάρου. Ο ορίζοντας γεγονότων μιας μαύρης τρύπας—είναι το είδος του σημείου χωρίς επιστροφή, όπου η βαρυτική έλξη θα ρουφάει αντικείμενα μέσα στη μαύρη τρύπα—μοιάζει με την πυρηνική μεμβράνη.

Ο ορίζοντας γεγονότων είναι διπλής στρώσεως, όπως είναι η πυρηνική μεμβράνη. Σαν τον ορίζοντα γεγονότων, ο οποίος εμποδίζει οτιδήποτε μπαίνει από το να φύγει, η πυρηνική μεμβράνη διαχωρίζει τα υγρά των κυττάρων, εμποδίζοντας την ανάμειξη, και ρυθμίζει την ανταλλαγή της ύλης μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού του πυρήνα. Οι μαύρες τρύπες και τα ζωντανά κύτταρα εκπέμπουν και οι δύο ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μεταξύ των άλλων ομοιοτήτων.

Οι ερευνητές έγραψαν: «Σχεδόν όλα όσα υπάρχουν στο μακροσύμπαν αντικατοπτρίζεται σε ένα βιολογικό κύτταρο ως ένα μακροσύμπαν. Με απλά λόγια, το σύμπαν μπορεί να απεικονιστεί ως ένα κύτταρο.

5 λόγοι για τους οποίους ο χωρισμός σου είναι ότι καλύτερο σου συνέβη!

Αν μπορούσα να ζήσω τη ζωή μου από την αρχή