in ,

Σκέφτεσαι συνέχεια; Ώρα για διάλειμμα

Θέλεις να είσαι πιο ήρεμος, υγιής κι ευτυχισμένος; Υπάρχει ένας απλός τρόπος χωρίς κόστος και κόπο! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλούστατα να μην κάνεις τίποτα!

Μόλις 20 λεπτά διαλογισμού δίνει τη λύση σε προβλήματα της σύγχρονης ζωής! Ο γνωστός συγγραφές και καλλιτέχνης Μάθιου Τζόνστουον μας εξηγεί στο νέο του εικονογραφημένο βιβλίο βήμα-βήμα τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να εντάξουμε το διαλογισμό στη ζωή μας και μας εξηγεί πως θα το κάνουμε!

Γιατί να κάνεις διαλογισμό;
Μέσα σε ένα 24ωρο επεξεργαζόμαστε περισσότερες από 70.000 σκέψεις κάτι το οποίο κάνουμε ακόμη κι όταν κοιμόμαστε. Αν συνυπολογίσουμε πως κάθε ημέρα έχει 86.400 δευτερόλεπτα, κάθε 1,2 δευτερόλεπτα σκεφτόμαστε κάτι! Με άλλα λόγια το μυαλό μας δε σταματά ποτέ.
Από την αδιάκοπη φλυαρία του μυαλού φυσικά δε λείπουν αρνητικές σκέψεις, αυτοκριτική και ερωτήματα. Αν λοιπόν αφεθεί ανεξέλεγκτη τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν εύκολα να μας κατακλείσουν. Άγχος, κατάθλιψη ακόμη και σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης κάνουν την εμφάνισή τους και αρχίζουμε να αισθανόμαστε δυστυχείς.
Μόνο με την απελευθέρωση από τις αρνητικές σκέψεις μπορούμε να ανακτήσουμε την ηρεμία και να κατακτήσουμε την ευτυχία.

Ποια τα οφέλη του διαλογισμού για την υγεία;
Ο διαλογισμός άλλωστε, έχει αποδειχτεί πως έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για την ψυχική αλλά και για τη σωματική μας υγεία. Έχει διαπιστωθεί πως με τη βοήθεια του διαλογισμού ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση, μειώνεται αισθητά ο πόνος ενώ ενισχύεται και βελτιώνεται ο μεταβολισμός μας! Ακόμη και η λειτουργία του μυαλού μας ενισχύεται και όλα αυτά με το να μην κάνουμε απολύτως τίποτα!

Πώς θα κάνεις διαλογισμό βήμα – βήμα

Βήμα 1ο: Προετοιμάσου σωστά
Βρες μια άνετη καρέκλα γραφείου και αν έχει ψυχρούλα πάρε μια κουβερτούλα που θα σε κρατήσει ζεστά. Κάτσε στο πιο ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού και χαμήλωσε τον φωτισμό ώστε τίποτα να μη σου αποσπάσει την προσοχή.

Βήμα 2ο: Πρόσεξε τη στάση σου
Η στάση σου πρέπει να είναι όρθια και συμμετρική. Τα χέρια σου θα ακουμπούν στα γόνατα και ο κορμός σου θα είναι όρθιος με το πηγούνι να έχει κάπως ανοδική θέση.

Βήμα 3ο: Φρόντισε να μη σε αποσπάσει τίποτα
Για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα, ενημέρωσε τον καλό, σου τους γονείς σου, τα αδέλφια σου ή τον συγκάτοικό σου για τα σχέδιά σου ώστε να μη σε ενοχλήσει κανένας. Καλό θα ήταν επίσης να ενημερώσεις φίλους και γνωστούς πως δε θα σε βρίσκουν στο τηλέφωνο κατά την διάρκεια του διαλογισμού. Χαμήλωσε το σταθερό και κινητό τηλέφωνο στο επίπεδο «αθόρυβο», κλείσε τον υπολογιστή σου και «εξόρισε» για λίγο τους πάντες από το δωμάτιό σου.
Τέλος, για να είσαι σίγουρη πως κανένας θόρυβος δε θα διασπάσει την προσοχή σου, μπορείς να φορέσεις ωτοασπίδες.

Βήμα 4ο: Πάρε θέση κι αρχίζουμε
Μόλις κάνεις όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, τοποθέτησε την καρέκλα σε ένα άνετο σημείο αντικριστά του τοίχου, με θέα προς αυτόν. Πάρε έξι βαθιές ανάσες κατά το «εισπνοή – εκπνοή», χαλάρωσε και κλείσε τα μάτια. Αρχικά προσπάθησε να επικεντρωθείς στους φυσικούς ήχους του δωματίου και στη συνέχεια, σταδιακά στους εσωτερικούς.

Βήμα 5ο: Ακου τους ήχους του σωματός σου
Σε αυτήν την φάση ακούς τους ήχους του σώματός σου, την αναπνοή αλλά και τον καρδιακό παλμό. Αυτό που πρέπει αν προσέξεις είναι να μην επικεντρωθείς μονάχα στην αναπνοή σου. Φαντάσου τη μύτη σου σαν ένα φάρο από τον οποίο παίρνεις όλα τα σινιάλα. Αν βέβαια αισθανθείς πως χάνεις τη συγκέντρωσή σου, επικεντρώσου και πάλι στην αναπνοή η οποία θα πρέπει να έχει έναν αργό και σταθερό ρυθμό.

Βήμα 6ο: Χαμογέλα είναι χαλαρωτικό
Γνωστό είναι επίσης πως το χαμόγελο βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών, μυοχαλαρωτικών ουσιών του εγκεφάλου. Άρα ένα μικρό χαμογελάκι θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να διαλογιστείς με μεγαλύτερη επιτυχία.

Βήμα 7ο: Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά μη το βάλεις κάτω
Μη θεωρήσεις πως θα τα καταφέρεις με την πρώτη! Οι σκέψεις σου θα ξεπηδούν και θα έρχονται στην επιφάνεια, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σε κάνει να χάσεις την υπομονή σου ή να νευριάσεις, γιατί τότε σίγουρα θα αποτύχεις.

Βήμα 8ο: Μην κολλάς στις σκέψεις σου
Πολλές φορές οι σκέψεις κατά τη διάρκεια του διαλογισμού είναι ένας τρόπος του μυαλού να απελευθερώσει το στρες. Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως ακόμη κι όταν κάθεσαι στην ηρεμία, είτε πετυχαίνεις το απόλυτο κενό είτε όχι, έχεις πολλαπλά οφέλη. Απλά μη συνεχίσεις τις συγκεκριμένες σκέψεις. Κρίνε τις ή απερριψέ τις. Απλά ανγνώρισέ τες και άσε τις να φύγουν…

Βήμα 9ο: Σκέψου πως έχεις ρίζες
Κάθε φορά που αναπνέεις σκέψου ότι τα πόδια σου ριζώνουν στο πάτωμα. Αυτή η σκέψη θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την αυτοσυγκέντρωσή σου καθώς θα εστιάζεις στο κέντρο!

Βήμα 10ο: Έλα πίσω στην πραγματικότητα
Μετά από περίπου 20 λεπτά επανάφερε σταδιακά τις αισθήσεις σου με το να επιτρέψεις στον εαυτό σου να επανέλθει στην πραγματικότητα. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και άνοιξε αργά τα μάτια σου.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πριν σηκωθείς περίμενε για ένα λεπτό κι εστίασε στο αίσθημα γαλήνης που νιώθεις εκείνη τη στιγμή. Αλλωστε, εκτός από χαλαρή πρέπει να αισθάνεσαι και εξαιρετικά περήφανη καθώς κατάφερες να κάνεις διαλογισμό!
Καλή εξάσκηση λοιπόν…

Πως δουλεύει ο μεταβολισμός μιας γυναίκας ανάλογα με την ηλικία της. Δυστυχώς τα πράγματα αλλάζουν δραματικά καθώς ο χρόνος περνάει

10 tips για καθαρό και λαμπερό δέρμα!