in

Σπάζοντας τον Κώδικα: Η Νευροψυχολογία της Έλξης

Ο κώδικας της έλξης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Περιλαμβάνει ορμόνες και ψυχολογικές δομές οι οποίες αρκετές φορές κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα απ’ ότι θα έπρεπε να είναι.

Το Webpua παροτρύνει συνεχώς τους ανθρώπους που αναλαμβάνει, να υιοθετούν συγκεκριμένες συμπεριφορές ώστε να εκφράζουν τον καλύτερο τους εαυτό και ταυτόχρονα να εκπέμπουν μια ελκυστική προσωπικότητα.

Είναι αμέτρητες οι φορές, που στα πλαίσια της έλξης, θα αναφέρουμε στα Σεμινάρια μας πως η εξάσκηση απλών συμπεριφορών μπορεί να επιφέρει τεράστια διαφορά στην ερωτική ζωή ενός άνδρα. Και όχι τυχαία.

Θα έχεις διαβάσεις αμέτρητες φορές στα άρθρα μας προτάσεις που περιλαμβάνουν λέξεις όπως attraction spikes, μην είσαι δεδομένος, χρησιμοποίησε σωστό χιούμορ, δημιούργησε συναισθήματα, μην την κρίνεις, να είσαι θετικός ή να αγγίζεις συχνά.

Τι σημαίνουν τελικά αυτές οι συμβουλές και κατά πόσο είναι βάσιμες όταν πρόκειται να δημιουργήσεις δυναμικές αύξησης της έλξης;

Τα Πρώτα Θεμέλια

Οι βασικότερες ψυχολογικές έρευνες, αναλύοντας τον κώδικα της έλξης, καταλήγουν σε έναν κοινό παρανομαστή. Όταν πρόκειται για έλξη, τρεις λέξεις παίζουν καθοριστικό ρόλο: Εγγύτητα, ομοιότητα και φυσική/σωματική ελκυστικότητα.

Η θεωρία για το πόσο σημαντική είναι η εγγύτητα για την δημιουργία της έλξης, υπάρχει από το 1950 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες του MIT, Festinger, Schachter & Back.

Η συγκεκριμένη θεωρία υποστητίζει σε πρακτικό επίπεδο πως όσο περισσότερο βλέπουμε κάποιον, τόσο περισσότερο οι πιθανότητες να δημιουργηθεί έλξη ανάμεσα μας αυξάνονται.

Να θυμάσαι: Η εγγύτητα είναι διακόπτης έλξης. Αν κάποιος έχει φανταστική προσωπικότητα, τότε θα αρέσει περισσότερο σε μια γυναίκα. Όμως ισχύει και το αντίθετο. Αν κάποιος έχει συμπεριφορές περίεργες ή εκνευριστικές, αυτές θα αυξήσουν το μειονέκτημα.

Γι’ αυτό και στα Bootcamps, αναφέρουμε συχνά πως το να βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα είναι μια λανθασμένη προσέγγιση. Η γυναίκα χρειάζεται χρόνο μέχρι ν’ αρχίσει να αισθάνεται άνετα και οι ελκυστικές συμπεριφορές που προβάλεις ν’ αρχίσουν να έχουν πραγματική επίδραση.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η ομοιότητα. Αρκετές φορές αναφέρουμε σε άρθρα μας πως όταν προσπαθείς με συγκεκριμένες δηλώσεις ή ερωτήσεις να εντοπίσεις ομοιότητες με την γυναίκα που προσεγγίζεις, δημιουργείς ένα σοβαρό πλεονέκτημα.

Οι βασικότεροι ψυχολογικοί λόγοι που δημιουργούν έλξη μέσω ομοιότητας είναι:

Είμαστε προγραμματισμένοι να αισθανόμαστε πιο κοντά με κάποιον που έχει τις ίδιες απόψεις με εμάς.
Είναι πολύ πιο εύκολο να συζητήσεις με κάποιον που μοιράζεται τις ίδιες απόψεις με εσένα παρά με κάποιον που διαφωνείς συνέχεια μαζί του.
Όταν κάποιος έχει ομοιότητες μαζί μας, δημιουργείται ένα αίσθημα προσμονής για το τι άλλο μπορεί να έχουμε κοινό μαζί του. Και αυτό είναι σημαντικό για την εξέλιξη της έλξης με τις γυναίκες.
Η τελευταία θεωρία η οποία στηρίζεται στην φυσική/σωματική ελκυστικότητα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλές φορές, θα έχεις διαβάσει σε άρθρα μας πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην προσεγγίζεις ωραίες γυναίκες. Όμως γιατί;

Από βιολογικής και εξελικτικής άποψης, η γονιδιακή εικόνα που προβάλει κάποιος είναι υψηλής σημασίας όμως όχι καθοριστική. Οι άνθρωποι που έχουν ωραία εξωτερική εμφάνιση συνήθως είναι πιο κοινωνικοί γιατί πολύ απλά είναι προγραμματισμένοι με αυτό τον τρόπο γιατί οι άνθρωποι τους συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Όλα Είναι Θέμα Ορμονών

Οι πιο σημαντικές ορμόνες της έλξης είναι η Dopamine, Oxytocin και Vasopressin.Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στην δημιουργία της έλξης στον εγκέφαλο και φυσικά προσφέρουν γνώσεις εξαιρετικά χρήσιμες.

Στην νευροψυχολογία της έλξης υπάρχει η θεωρία της τριαδικότητας και κυριαρχεί το προσκήνιο από το 2007. Αναφέρει, πως η διαδικασία για να εξελιχθεί μια σχέση δύο ατόμων υπάρχουν τρία στάδια: Οικειότητα, Πάθος και Δέσμευση.

Στο πρώτο στάδιο δημιουργείται η οικειότητα. Είναι η διαδικασία όπου η ορμόνη Oxytocin αρχίζει να δημιουργεί στον εγκέφαλο κοινωνικό δεσμό. Γι’ αυτό παροτρύνουμε πάντα μέσω των συμβουλών μας, όταν προσεγγίζεις ή γνωρίζεις μια γυναίκα να είσαι ψύχραιμος και θετικός. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά δημιουργούν τις απαραίτητες γέφυρες ώστε να χτιστεί οικειότητα. Ακόμα, η ορμόνη Oxytocin παράγεται κάθε φορά που αγγίζεις την γυναίκα που σου αρέσει.

Όμως, για να δημιουργηθεί το πάθος της έλξης χρειάζεται και άλλη μια ορμόνη και αυτή είναι η ορμόνη του άγχους: Η κορτιζόλη. Προφανώς, το να δημιουργείς πίεση ή άγχος στην γυναίκα είναι καταστροφικό, όμως η κορτιζόλη παράγεται από την αμφιβολία και την προσμονή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην δείξεις από την αρχή δεδομένος ή να προσπαθήσεις να κερδίσεις την επιβεβαίωση της.

Σεξουαλικό ενδιαφέρον

Η αύξηση της έλξης και του σεξουαλικού ενδιαφέροντος συνδυάζονται απόλυτα. Η αύξηση της σεξουαλικής έντασης αυξάνεται όταν έχει δημιουργηθεί ήδη μια πληθώρα συναισθημάτων στην γυναίκα.

Κάποιες γυναίκες μπορεί να χρειάζονται περισσότερο Attraction ενώ κάποιες άλλες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο ώστε να τις γνωρίσεις και να δημιουργήσεις ένα ασφαλές περιβάλλον επικοινωνίας γι’ αυτές.

Η κάθε προσωπικότητα είναι διαφορετική και το κάθε εργαλείο που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις απαιτεί διαφορετικές ποσότητες χρήσης. Η έλξη είναι μια διαδικασία που δημιουργείται μέσα στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου κοινωνικού περιβάλλοντος, στηρίζεται στην εκάστοτε ψυχολογία των δύο φύλλων και στο βιολογικό τους υπόβαθρο.

Όμως, αν έχεις δημιουργήσει την κατάλληλη μίξη συναισθημάτων, ο εγκέφαλος της γυναίκας θα εκλάβει ως ένας είδος ανταμοιβής. Το τμήμα του εγκεφάλου που είναι το κέντρο ανταμοιβής ονομάζεται striatum, και ενεργοποιείται όταν βιώνουμε συναισθήματα διασκέδασης και απόλαυσης.

Το μέρος αυτό του εγκεφάλου, αποδεικνύεται πως είναι υπεύθυνο για την δημιουργία σεξουαλικής επιθυμίας και έλξης.

Χρειάζεται μεγάλη εξάσκηση ώστε να μπορεί ο καθένας να δημιουργεί συνειδητά έλξη. Όμως, ο σημαντικότερος σκοπός σου θα πρέπει να στηρίζεται στα θεμέλια πως η επιτομή του φλερτ και οποιοδήποτε παιχνιδιού είναι η έκφραση της προσωπικότητας σου και κυρίως να περνάς καλά.

Πηγή

Η ευτυχία, τα χρήματα και το γέλιο

Ιθαγενείς της Αμερικής άφησαν παρακαταθήκη αυτούς τους 15 κανόνες ζωής που μιλούν κατευθείαν στη ψυχή σου!