in ,

Σπάνιο βίντεο Δάσκαλου της ενέργειας Τσι: Όταν έμαθε πως το βίντεο αυτό δημοσιεύτηκε,αναστατώθηκε πάρα πολύ

Τι είναι το τσι;
Τσι είναι η δύναμη της ζωής που ρέει μέσα από όλα τα έμβια όντα. Στη συνέχεια, με πολλά ονόματα, όπως: ki, στην Ιαπωνία, Πράνα, στην Ινδία και αναφέρεται ως ηλεκτρομαγνητική ή βιοενέργεια, στα δυτικά. Όλες οι μορφές της κινεζικής ιατρικής από το βελονισμό ως τα βότανα βασίζονται σε αυτή τη μυστηριώδες ενέργεια.

Το Chi ρέει μέσω των οδών που ονομάζονται μεσημβρινοί. Υπάρχουν δώδεκα σημαντικοί μεσημβρινοί στο ανθρώπινο σώμα. Κάθε ένας από αυτούς συνδέονται με ένα συγκεκριμένο σύστημα οργάνων όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, τα νεφρά, κλπ

Σε ένα υγιή οργανισμό το τσι κυλάει ομαλά, κάνοντας το σώμα ζωντανό και δυνατό. Αν το τσι είναι αδύναμο ή «μπλοκαριστεί», μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, να έχετε πόνους ή ακόμη συναισθηματικά ταραγμένοι.

Το Τσι, η ζωτική ενέργεια, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, η διατροφή, τα συναισθήματα, η σωματική άσκηση. Έτσι για παράδειγμα η υπερβολική υγρασία, η υπερβολική ζέστη ή κρύο, η έκθεση στον αέρα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή κρέατος, η καθιστική ζωή, η σκληρή σωματική εργασία κλπ, διαταράσσουν την κίνηση του Τσι στο σώμα μας και κατά συνέπεια επηρεάζουν την σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία.

Στο πέρασμα του χρόνου οι άνθρωποι παρατήρησαν τη σχέση των παραπάνω παραγόντων με το Τσι και πόσο η κυκλοφορία του Τσι επηρεάζει την υγεία. Έτσι άρχισαν να μελετούν τρόπους βελτίωσης της κυκλοφορίας του Τσι και ανακάλυψαν το βελονισμό και το Τσι Γκον.
Το Τσι Γκον αποτελεί λοιπόν ένα σύστημα πρόληψης, βελτίωσης και αποκατάστασης της υγείας που αναπτύχθηκε μέσα στους αιώνες στην Κίνα.

Μπορεί να εξασκηθεί τόσο σαν ιατρική εφαρμογή, όσο και σαν πολεμική τέχνη ή πνευματική εξάσκηση.

Σε όλες του τις εκφάνσεις έχει τρία κοινά στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά είναι η σωστή εκμάθηση συγκεκριμένων στάσεων του σώματος (τόσο σε κίνηση όσο και σε σταθερή θέση), οι ειδικές αναπνευστικές τεχνικές και οι τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης. Άλλες πρακτικές του Τσι Γκον αυξάνουν το Τσι, άλλες βελτιώνουν την κυκλοφορία του Τσι, προκειμένου να καθαρίσουν και να θεραπεύσουν το σώμα του ασκούμενου κι άλλες χρησιμεύουν προκειμένου να «εκπέμψουν» Τσι ώστε να ιαθούν άλλοι άνθρωποι. Οι πρακτικές αυτές είναι διάφορες και έχουν ένα μεγάλο εύρος που κυμαίνεται από πιο ήπιες, εσωτερικές και μαλακές (όπως είναι το Τάι Τσι Τσουάν) έως πιο έντονες σαν κίνηση, εξωτερικές, πολύπλοκες και δύσκολες στην εκτέλεση (όπως είναι το Κουνγκ Φου).

Η τακτική άσκηση στο Τσι Γκον προάγει την υγεία, τη ζωτικότητα και ηρεμεί το πνεύμα. Άσχετα από τις διάφορες μορφές του, το Τσι Γκον μπορεί εύκολα να εξασκηθεί από τον καθένα, από κάθε ηλικιακή ομάδα, ακόμη και από άτομα με προβλήματα υγείας, αρκεί να υπάρχει η σωστή καθοδήγηση.

Τι είναι το Τσι Κουνγκ

Έχουμε εξηγήσει ότι το Τσι είναι ενέργεια και ότι βρίσκεται στον ουρανό, στην γη και σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Στην Κίνα η λέξη “Κουνγκ” ανήκει στον όρο “Κουνγκ Φου”, ο οποίος σημαίνει ενέργεια και χρόνος. Οποιαδήποτε σπουδή ή εκπαίδευση που θα απαιτούσε αρκετή δαπάνη ενέργειας και χρόνου για την εκμάθηση και την ολοκλήρωση της, ονομάζεται “Κουνγκ Φου”. Η έννοια του απευθύνεται σε κάθε ιδιαίτερο τύπο εξάσκησης που απαιτεί αφιέρωση χρόνου, ενέργειας και μόχθου. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο σωστός ορισμός του είναι ο εξής: Τσι Κουνγκ είναι κάθε εκπαίδευση και εργασία που σχετίζεται με το Τσι και απαιτεί αρκετό χρόνο και πολύ προσπάθεια.

Είναι γνωστό το γεγονός ότι αρκετοί από τους μεγάλους των Πολεμικών Τεχνών έφτασαν μέχρι τα βαθιά γεράματα, ασκώντας την Τέχνη τους με την ίδια δύναμη και αντοχή, λόγο της εξάσκησης του Τσι. Μπορεί έτσι η ενέργεια αυτή του Τσι να γίνει προσιτή στον κάθε ασκούμενο στις Πολεμικές Τέχνες. Είναι όμως πολύ επικίνδυνη αυτή η ανάπτυξη αν κάποιος δεν έχει έναν Δάσκαλο και αν πρώτα δεν έχει ελέγξει εγωισμούς και κατώτερες επιθυμίες, ώστε να είναι πρώτα ο κυρίαρχος του δικού του εαυτού και μετά αυτών των ενεργειών. Αν γίνει διαφορετικά, μπορεί ακόμη και να τρελαθεί από την λανθασμένη χρήση αυτής της ενέργειας που δεν υπηρετεί κάποια ανώτερη ιδέα ή την ίδια την Ανθρωπότητα.

Δείτε από κάτω ένα πολύ σπάνιο βίντεο το οποίο μας φανερώνει την τεράστια δύναμη του Τσι. Γνωρίστε έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους του Τσι ο οποίος είναι πραγματικά κυρίαρχος της ενέργειας όπως αποκαλύπτει το βίντεο! Μάλιστα όταν ο ίδιος ο δάσκαλος έμαθε πως δημοσιεύτηκε το υλικό αυτό αναστατώθηκε και στεναχωρήθηκε πολύ καθώς η ηθική του τσι δεν του επιτρέπει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για επίδειξη..

Στο τρένο της ζωής, χωράνε λίγοι και καλοί. Οι πολλοί κάνουν θόρυβο.

Να έχεις κάποιον ν’ ακούς και ν’ ακούγεσαι