in

Στίβεν Χόκινγκ: Αυτά είναι τα τρία πράγματα που μπορούν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα

Ο Stephen Hawking μπορεί να είναι διάσημος για τα ευρήματά του επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και για τη θεωρητική του πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, ωστόσο, ο παγκοσμίου φήμης φυσικός έχει γίνει επίσης γνωστός και για τις ιδέες του σχετικά με τί θα μπορούσε να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Ο Hawking παραθέτει λοιπόν, τρία πράγματα όπου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξαφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Τεχνητή νοημοσύνη

Ο Hawking συμμερίζεται την άποψη μια μικρής αλλά αναπτυσσόμενης ομάδας επιστημόνων οι οποίοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την «ισχυρή» τεχνητή νοημοσύνη (AI) που θα ισούται ή θα υπερβαίνει εκείνη ενός ανθρώπου.

«Η ανάπτυξη της πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής» δήλωσε ο Hawking στο BBC το Δεκέμβριο του 2014.

Ωστόσο, πολλοί ερευνητές που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη υποστηρίζουν πως η ανθρωπότητα δεν είναι κοντά στο να αναπτύξει ένα δυνατό ΑΙ.

«Είμαστε εδώ και δεκαετίες μακριά από οποιαδήποτε τεχνολογία θα πρέπει να ανησυχεί την ανθρωπότητα» δήλωσε ο Demis Hassabis, ερευνητής της τεχνητής νοημοσύνης στο Google DeepMind, αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα AI που ανέπτυξε και το οποίο μπορείτε να διδάξετε και να παίξετε παιχνίδια στον υπολογιστή.

Ανθρώπινη επιθετικότητα

Εάν οι μηχανές μας δεν μας σκοτώσουν, θα μπορούσαμε να μας σκοτώσει ο ίδιος μας ο εαυτός. Ο Hawking πιστεύει ότι η ανθρώπινη επιθετικότητα μπορεί να καταστρέψει τον πολιτισμό.

Όταν ο Hawking σε ηλικία 24 ετών ρωτήθηκε σε μια περιοδεία του στο Λονδίνο «τι θα ήθελε να αλλάξει η ανθρωπότητα στο άμεσο μέλλον» εκείνος απάντησε:

«Την επιθετικότητά της. Αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος επιβίωσης στην παλαιολιθική εποχή, που ο άνθρωπος πάλευε για την τροφή του, το έδαφός του ή τον σύντροφό του, αλλά τώρα απειλεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα».

Για παράδειγμα, ένας σημαντικός πυρηνικός πόλεμος θα ήταν πιθανόν να καταστρέψει τον πολιτισμό, και το ανθρώπινο γένος πρόσθεσε ο Hawking .

Εξωγήινη ζωή

Ο Hawking θεωρεί την εξερεύνηση του διαστήματος σημαντική για την εξασφάλιση της επιβίωσης της ανθρωπότητας.

«Πιστεύω ότι το μακροπρόθεσμο μέλλον της ανθρώπινης φυλής θα πρέπει να είναι το διάστημα, και ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική ασφάλεια για την μελλοντική ζωή και την επιβίωσή μας» υποστήριξε ο ίδιος κατά το παρελθόν αλλά έχει κάνει και δυσοίωνες προειδοποιήσεις.

Το 2010, ανέφερε ότι, αν υπάρχει ευφυής εξωγήινη ζωή, μπορεί να μην είναι τόσο φιλική προς τους ανθρώπους.

«Εάν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν ποτέ, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα ήταν λίγο πολύ όπως όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος προσγειώθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, κάτι που δεν αποδείχθηκε πολύ καλό για τους Ιθαγενείς Αμερικανούς», δήλωσε ο Χόκινγκ κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου της εκπομπής «Into the Universe».

«Σύνθετοι εξωγήινοι πολιτισμοί μπορεί να γίνουν νομάδες, ψάχνοντας να κατακτήσουν και να αποικίσουν τους πλανήτες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι λογικό γι΄ αυτούς να εκμεταλλευτούν κάθε νέο πλανήτη χρησιμοποιώντας υλικό για την κατασκευή περισσότερων διαστημόπλοιων, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσουν. Ποιος ξέρει ποια θα είναι τα όρια» πρόσθεσε.

Ο Βουδισμός και η νευρο επιστήμη συμφωνούν: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΩ

Το γρήγορο εύκολο και ακριβές τεστ προσωπικότητας των 10 ερωτήσεων