in

Σταματήστε να κρατάτε τις πορδές σας. Δείτε 7 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία όταν αφήνουμε ελευθέρα τα αέρια μας

Οι πορδές μπορεί να μας κάνουν να ντρεπόμαστε αλλά κάνουν, επίσης, καλό στην υγεία μας. Μπορεί να μην είναι ο πιο κομψός τρόπος, αλλά έτσι φαίνεται η καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και το ισορροπημένο επίπεδο των βακτηρίων του εντέρου.

Σύμφωνα με το thefartfacts.com, μια πορδή έχει κατά μέσο όρο:

9% άζωτο
21% υδρογόνο
9% διοξείδιο του άνθρακα
7% μεθάνιο
4% οξυγόνο
1% υδρόθειο (σ’ αυτό οφείλεται η μυρωδιά)

Η Medical Daily προτείνει στους ανθρώπους να αφήνουν αέρια από πέντε έως δέκα φορές την ημέρα, αν και το thefartfacts.com ανεβάζει αυτή τη συχνότητα στις 14. Οι περισσότερες από τις πορδές μας προκύπτουν ενώ κοιμόμαστε. Τα τρόφιμα που τις προκαλούν περισσότερο είναι τα φασόλια, οι αγκινάρες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι γλυκοπατάτες, η βρώμη, τα καρύδια, η σόγια και το σιτάρι.

Παρά τα όσα λέει κοινωνία μας, οι γυναίκες αφήνουν αέρια όπως ακριβώς και οι άνδρες. Στην πραγματικότητα, το thefartfacts.com λέει ότι σε μια μελέτη όπου οι άνδρες και οι γυναίκες έτρωγαν το ίδιο είδος και την ίδια ποσότητα τροφίμων, οι γυναίκες είχαν πιο συγκεντρωμένη και έντονη οσμή στις πορδές τους.

Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά αφήνουμε αέρια, οι πορδές κάνουν καλό στην υγεία μας.

Μειώνουν το φούσκωμα

Το φούσκωμα προκαλείται από τη συσσώρευση αερίων στο έντερο, τα οποία απελευθερώνονται μέσω της πορδής. Μην πιέζετε άλλο τον εαυτό σας, αλλά αφήστε τον ελεύθερο να κάνει αυτό που πρέπει.

Βοηθούν στην εξισορρόπηση της διατροφή σας

Οι πορδές μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη δεδομένου ότι το σώμα σας αντιδράει στο κάθε τρόφιμο με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, αν τρώτε πολύ κόκκινο κρέας, οι πορδές σας θα βρωμάνε περισσότερο. Αν τρώτε πολλούς υδατάνθρακες, θα αφήνετε περισσότερα αέρια, αλλά θα έχετε μια πιο ουδέτερη οσμή.

Μειώνουν το κοιλιακό άλγος

Αν κρατάτε τα αέριά σας μπορεί να προκαλέσετε κοιλιακό πόνο, επίσης γνωστό ως εντερική διάταση. Κάντε απαλό μασάζ στην κοιλιά σας για να βοηθήσετε τη ροή των αερίων μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Βοηθούν στην καλή υγεία του παχέος εντέρου

Κρατώντας τα αέριά σας ή προσπαθώντας να χειραγωγήσετε τον τρόπο που απελευθερώνονται μπορεί να βλάψετε το παχύ σας έντερο και να αναζωπυρώσετε τις αιμορροΐδες σας. Όσοι έχουν προβλήματα με το έντερό τους δεν πρέπει να κρατούν τις πορδές τους.
Όταν τα αέριά σας μυρίζουν είναι καλό

Αν και κανείς δεν θα το παραδεχτεί, όλοι μας έχουμε περιέργεια να μυρίσουμε τις πορδές μας. Οι άλλοι άνθρωποι πάλι… όχι και τόσο.

Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενστικτωδώς γνωρίζουμε πως είναι καλό για εμάς. Αυτό συμβαίνει επειδή το υδρόθειο που παράγεται στο έντερό μας κατά τη διάρκεια της πέψης μπορεί να αποτρέψει μιτοχονδριακές βλάβες στα κύτταρα μας. Αυτό αποτρέπει εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, και την αρθρίτιδα.

Καθορίζουν τροφικές αλλεργίες

Οι πορδές μπορούν να καθορίσουν κατά πόσον ή όχι υπάρχουν ορισμένες τροφικές αλλεργίες όπως η δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να σας προκαλέσει πολλά αέρια.

Αν αυτό συμβεί και υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αλλεργία, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας.

Προκαλούν ευχαρίστηση

Η αίσθηση που αφήνουν οι πορδές είναι ευχάριστη. Αν αυτό δεν είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να αφήσετε ελεύθερα τις πορδές σας, τότε τι είναι; Εκτός αυτού, με το να προσπαθείτε να τις κρατήσετε μπορεί να τις κάνετε πιο θορυβώδεις, και σίγουρα δεν θα θέλατε κάτι τέτοιο.

Αν ακόμα ντρέπεστε για τις πορδές σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε προβλήματα που απαιτούν ιατρική φροντίδα
τρώτε αργά
αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και τις τεχνιτές γλυκαντικές ουσίες
αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε άσκηση

Χαλαρώστε και νιώστε άνετα με τον εαυτό σας.

Οι πορδές είναι μια φυσική λειτουργία του σώματός μας. Εκτός αυτού, το να έχουμε ένα υγιές πεπτικό σύστημα δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρεπόμαστε, αντίθετα, θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

Όλα όσα δεν γνωρίζεις για τη ζάχαρη

5 λόγοι για τους οποίους το βασικό χρώμα των αεροπλάνων είναι το λευκό