in ,

Το να γνωρίζετε αυτά τα 15 γεγονότα μπορεί μια μέρα να σας σώσει τη ζωή

Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουμε τους κύριους κανόνες ασφαλείας για τη ζωή. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με απροσδόκητες καταστάσεις και να μην είμαστε σίγουροι τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε.

Δείτε παρακάτω 15 γεγονότα, που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αναπάντεχες καταστάσεις.

Τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε ένα δηλητηριώδες φίδι

Είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από τα φίδια, αλλά αν τύχει και συναντήσετε κάποιο, πρέπει να γνωρίζετε πώς να ξεχωρίσετε ένα δηλητηριώδες από ένα μη δηλητηριώδες φίδι:

  • Στα δηλητηριώδη φίδια, η κοιλιακή πλευρά της ουράς καλύπτεται με μη διακλαδισμένες κλίμακες.
  • Τα μάτια τους μοιάζουν με εκείνα της γάτας.
  • Το χώρισμα μεταξύ του κεφαλιού και του λαιμού είναι ευδιάκριτο, αν το κοιτάξετε από πάνω.

Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα και μόνο ένας ειδικός μπορεί να πει με σιγουριά αν ένα φίδι είναι δηλητηριώδες ή όχι, αλλά γενικά αυτός είναι ένας καλός οδηγός.

Μη χρησιμοποιείτε το κινητό όταν περπατάτε

Οι σύμβουλοι υγείας και ασφάλειας, υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός περπατήματος και κινητού είναι μεγάλη πρόκληση για τον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τα ίχνη του περιβάλλοντός μας και να μη δούμε έγκαιρα ενδεχόμενους κινδύνους.

Εξαφανίστε τα τυφλά σημεία του αυτοκινήτου σας, αναπροσαρμόζοντας σωστά τους καθρέπτες

Ρυθμίστε τους πλευρικούς καθρέπτες, ώστε να μπορείτε να βλέπετε όλες τις άκρες του αυτοκινήτου σας. Αυτή η αναδιάταξη θα σας βοηθήσει να εξαλείψετε οποιαδήποτε τυφλά σημεία στις πλευρικές ζώνες. Τοποθετήστε τους καθρέπτες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείτε να δείτε οποιοδήποτε αυτοκίνητο έρχεται από πίσω σας. Για να είστε σίγουροι ότι η αναπροσαρμογή θα είναι αποτελεσματική, κάντε την κατευθείαν από τη θέση του οδηγού.

Σιγουρευτείτε ότι έχετε τα σωστά ρούχα για το κρύο

Να θυμάστε ότι το βρεγμένο δέρμα απομακρύνει πιο γρήγορα τη θερμότητα, γι’ αυτό πρέπει να διατηρείτε το δέρμα σας στεγνό όσο γίνεται περισσότερο. Σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία του σώματός σας δε θα πέσει, φορώντας μάλλινα ρούχα – αυτά τα ρούχα είναι πολύ καλά στην απορρόφηση της υγρασίας. Τα βαμβακερά δεν είναι πολύ καλά στην απορρόφηση του ιδρώτα.

Μη φουσκώνετε το σωσίβιό σας πριν βγείτε από το αεροσκάφος

Αυτό ισχύει ειδικά σε περιπτώσεις προσθαλάσσωσης. Αν ανοίξετε το σωσίβιο σας μέσα σε ένα αεροπλάνο που βυθίζεται, θα καταλήξετε στην οροφή του αεροπλάνου και δε θα μπορείτε να κουνηθείτε χωρίς βοήθεια. Το σωστό είναι να πάρετε μια βαθιά ανάσα, να κολυμπήσετε μακριά από το αεροπλάνο και να το ανοίξετε μόνο όταν είστε ασφαλείς.

Αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού από φαγητό, μαθαίνοντας την μέθοδο Heimlich

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε την μέθοδο Heimlich. Απλά ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Τοποθετήστε τη γροθιά σας με τον αντίχειρα προς τα μέσα, ακριβώς πάνω από τον αφαλού του ανθρώπου που πνίγεται.
  • Πιάστε δυνατά τη γροθιά σας με το άλλο χέρι και μετακινήστε την προς τα πάνω, ασκώντας πίεση στα πλευρά.
  • Επαναλάβετε την κίνηση μέχρι να φύγει αυτό που μπλοκάρει τον αεραγωγό.
  • Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει, ξαπλώστε τον άνθρωπο πάνω σε ένα σταθερό, οριζόντιο αντικείμενο και πιέστε στην κοιλιά ακριβώς πάνω από τον αφαλό.

Να κουβαλάτε πάντα αντι-αλλεργικά (αντιισταμινικά) χάπια

Δεν ξέρετε ποτέ πότε μπορεί να χτυπήσει ένα αλλεργικό επεισόδιο. Μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για εσάς ή τους άλλους. Να τα έχετε μαζί σας όταν πάτε για κάμπινγκ ή μακρινά ταξίδια.

Να θυμάστε ότι τα όρια αντοχής του σώματός σας καθορίζονται από τον Κανόνα των Τριών

Όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να ζήσει 3 λεπτά χωρίς αέρα, 3 ώρες χωρίς καταφύγιο σε ακραίες καιρικές συνθήκες, 3 μέρες χωρίς νερό και 3 βδομάδες χωρίς φαγητό.

Σε περίπτωση που πιάσει φωτιά το φυτικό λάδι σε μια σόμπα αερίου, κλείστε γρήγορα το αέριο και βάλτε κάτι πάνω από το τηγάνι για να ηρεμήσετε τις φλόγες

Οι πυροσβέστες μας προειδοποιούν ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούμε νερό για να σβήσουμε φωτιά από λάδι. Το νερό θα καταλήξει αμέσως στο πάτο του τηγανιού, θα εξατμιστεί και θα κάνει την φωτιά ακόμα πιο δυνατή. Το σωστό είναι να καλύψετε με κάτι το φλεγόμενο τηγάνι, καθώς θα κόψει την παροχή θερμότητας και οξυγόνου.

Μην απομακρύνετε μαχαίρι ή άλλο κοφτερό αντικείμενο από μια πληγή

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δενπρέπει σε καμία περίπτωση να βγάζουμε το μαχαίρι από ένα τραύμα, γιατί είναι το μόνο που σταματάει την αιμορραγία. Το σωστό είναι να περιορίσετε την αιμορραγία όσο περισσότερο γίνεται και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Να είστε εξαιρετικά προσεχτικοί τα 3 πρώτα λεπτά μετά την απογείωση και τα τελευταία 8 λεπτά πριν την προσγείωση

Σύμφωνα με ερευνητές, το 80% των αεροπορικών ατυχημάτων συμβαίνουν σε αυτά τα διαστήματα.

Αν βρεθείτε σε μια πυρκαγιά, προσπαθήστε να μείνετε όσο γίνεται πιο κοντά στο έδαφος

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η μεγαλύτερη απειλή κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, προέρχεται από τους καπνούς μονοξειδίου του άνθρακα και όχι τα εγκαύματα. Για να αποφύγετε την εισπνοή δηλητηριώδους καπνού, προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πάτωμα.

Αν νιώσετε ξαφνικά αδιαθεσία σε δημόσιο χώρο, ζητήστε βοήθεια μόνο από έναν άνθρωπο

Πρέπει να ζητήσετε βοήθεια μόνο από έναν άνθρωπο, εξαιτίας ενός καλά τεκμηριωμένου ψυχολογικού φαινομένου, γνωστό ως διάσπαση ευθύνης. Με άλλα λόγια, έχετε περισσότερες πιθανότητες να λάβετε βοήθεια από έναν άνθρωπο, παρά από το πλήθος.

Να έχετε πάντα μαζί σας έναν δυνατό φακό

Οι ειδικοί ασφαλείας υποστηρίζουν ότι ο φακός μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος σε αναπάντεχες και επικίνδυνες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε έναν άνθρωπο που φαίνεται ξεκάθαρα ότι πάει να σας επιτεθεί, γυρίστε τον φακό αναμμένο προς την πλευρά του. Ο δράστης θα νιώσει αποπροσανατολισμένος και θα μπορέσετε να ξεφύγετε.

Απομνημονεύστε τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς σε περίπτωση πυρκαγιάς

Όλοι οι άνθρωποι, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε αναπάντεχες καταστάσεις για πρώτη φορά, παγώνουμε. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι ειδικοί επιβίωσης μας συμβουλεύουν να απομνημονεύσουμε τον χάρτη έκτακτης διαφυγής σε ένα κτίριο που επισκεπτόμαστε συχνά.

Business Insider επιμέλεια: tilestwra

Φάλαινα όρκα είναι η πρώτη που μιμείται λέξεις από την ανθρώπινη γλώσσα

Αυτά είναι τα 6 στάδια της αλλαγής!