in

5 καταστάσεις στις οποίες μπορεί να σε βοηθήσει ο Νευρο γλωσσικός προγραμματισμός

Για χρόνια υποστηρίζεται οτι τα οφέλη αυτής της πρακτικής είναι πολυάριθμα.

DR. EDWARD GROUP
μτφ.Ειρήνη Καμπίτση

Ο Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός ή αλλιώς ΝΓΠ
είναι μια τεχνική τροποποίησης της συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται από ασκούμενους της ψυχικής υγείας,συμπεριλαμβανομένων των ψυχιάτρων, υπνοθεραπευτών και γενικών συμβούλων.
Αυτή η ψυχολογική αρχή επινοήθηκε και παρουσιάστηκε στο κοινό το 1970 και συνεχίζει να παραμένει ένα δημοφιλές εργαλείο για την έναρξη θετικής αλλαγής στο εσωτερικό των ατόμων. Τα στοιχεία που υπάρχουν δεν είναι τόσο πολλά όπως ισχυρίζεται,καθιστώντας το μια κάπως συμπληρωματική προσέγγιση παρά μια εφαρμογή για προσωπικές ανησυχίες.

5 αλήθειες για τον νευρο-γλωσσικό προγραμματισμό.

Η χρήση της καθοδηγημένης απεικόνισης σε συνδυασμό με συγκεκριμένα γλωσσικά μοτίβα είναι συνυφασμένα σε αυτό που είναι γνωστό ως ΝΓΠ .Για χρόνια υποστηρίζεται ότι τα οφέλη αυτής της πρακτικής είναι πολυάριθμα,ανάμεσα σε αυτά η βελτίωση της μνήμης και η συγκέντρωση, την υποβοήθηση απώλειας βάρους,την ικανότητα του να αντιλαμβάνεται κανείς τα ψέματα,και τη μείωση του άγχους.Μόνο μερικές μελέτες ήταν επιτυχείς στο να υποστηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς.Αυτό δεν καθιστά το ΝΓΠ αναποτελεσματικό,απλά υποδεικνύει ότι το εργαλείο αυτό μπορεί να είναι μια συμπληρωματική προσέγγιση που έχει αποτελέσματα μόνο σε έναν συγκεκριμένο τύπο ατόμων.Παρακάτω βρίσκονται μερικοί ισχυρισμοί πάνω στο θέμα του ΝΓΠ.

#1. ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

H μέθοδος αλλαγής της ψυχολογικής συμπεριφοράς μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση της πρόσληψης τροφής και την αύξηση της θέλησης για άσκηση. Αυτό οδήγησε πολλούς εμπειρογνώμονες NLP να πιστεύουν ότι ο νευρο-γλωσσικός προγραμματισμός μπορεί επίσης να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για την απώλεια βάρους. Μια ερευνητική μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις της απώλειας βάρους με NΓΠ ή ένα μάθημα μαγειρικής. Οι άνθρωποι στην ομάδα NΓΠ έχασαν περισσότερο βάρος αρχικά, αλλά το ποσοστό εγκατάλειψης ήταν υψηλότερο από εκείνο της μαγειρικής.Δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν καμία διαφορά στην διατήρηση του βάρους δύο έως τρία χρόνια μετά από τις δύο προσεγγίσεις. Έτσι, η απόδειξη του NΓΠ και την απώλεια βάρους παραμένει αμφίβολη.

# 2. Μάθηση

Μια πρακτική NΓΠ μπορεί να είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης των παιδιών με δυσλεξία και έχει ενδεχομένως θετικό αντίκτυπο στις δυνατότητες μάθησης τους. Τα ευρήματα αυτά οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι ο NΓΠ βοήθησε να παράσχει μια βαθύτερη αίσθηση της χαλάρωσης και χαμηλότερο επίπεδο του άγχους στους συμμετέχοντες. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι χρειάζεται περαιτέρω αναζήτηση, ειδικά για τα άτομα με ADD / ADHD.

# 3. Άγχος

Σε μια μελέτη σε άτομα με κλειστοφοβία που υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία διαπιστώθηκε ότι ο NΓΠ ήταν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση του άγχους. Στην πραγματικότητα, ήταν τόσο αποτελεσματικό, που βοήθησε να μειωθεί η ανάγκη της αναισθησίας. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο NΓΠ μπορεί να μειώσει τα ποσοστά του χαρακτηριστικού της αγωνίας. Ο συνδυασμός της χαλάρωσης και καθοδηγούμενης εικόνας είναι ίσως η μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση άγχους στα περισσότερα άτομα. Γενικά το άγχος, ωστόσο, δεν έχει ακόμη μελετηθεί σε σχέση με το NΓΠ.

# 4. Κατάθλιψη

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο NΓΠ μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την υποστήριξη μιας συνολικής υγιούς διάθεσης. Αυτά τα στοιχεία είναι περιορισμένα, ωστόσο, και δεν θα πρέπει να υποδεικνύουν ότι ο NΓΠ έχει άμεση θετική επίδραση στην άρση της κατάθλιψης. Δεδομένου ότι η κατάθλιψη περιλαμβάνει μια πλειάδα προσωπικών παραγόντων που είναι μοναδικές για τον ασθενή, οι προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων θα πρέπει επίσης να είναι πολύπλευρη και ειδικά προσαρμοσμένη στο κάθε άτομο.

# 5. Κακές Συνήθειες

Ο ΝΓΠ έχει παραμείνει ένα από τις πιο περιζήτητες μεθόδους για την απελευθέρωση κακών συνηθειών και την αντικατάστασή τους με καλές. Παρά τα ανεπίσημα στοιχεία που υπάρχουν, πολύ μικρή έρευνα είναι διαθέσιμη στην επιστημονική βιβλιογραφία. Εφόσον ο ΝΓΠ δεν έχει κανένα κίνδυνο για παρενέργειες, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα εργαλείο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει στη φαρέτρα του όταν αγωνίζονται να καταπολεμήσουν τις κακές συνήθειες όπως την επιθυμία για κατανάλωση fast food ή την έλλειψη άσκησης.

Μια τελική Σκέψη

Η πρακτική του ΝΓΠ περιέχει σημαντικές παρενέργειες και μπορεί να θεωρηθεί ως μια πειραματική προσέγγιση, η οποία μπορεί να συμπληρώσει την συμβατική ψυχοθεραπεία. Τρώγοντας καλά, σε συνδυασμό με την άσκηση, και άφθονο φως του ήλιου που είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση μιας υγιούς ψυχικής κατάστασης. Ο καθένας είναι διαφορετικός όσον αφορά τη νοοτροπία, και έτσι μια προσέγγιση δεν μπορεί να ταιριάζει σε κάθε άτομο. Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται αυτές τις τεχνικές μαζί με προσεγγίσεις που παρέχονται από έναν αξιόπιστο γιατρό ή θεραπευτή.

-Dr. Edward F. ομάδα III, DC, ND, DACBN, DCBCN, DABFM
μτφ.Ειρήνη Καμπίτση

ΠΗΓΗ

Η ελληνικότητα της γλώσσας των αρχαίων μακεδόνων και η γλώσσα των Σκοπιών

Μάθε γιατί οι Ινδιάνοι έχουν μακριά μαλλιά! Η απάντηση ξεπερνάει κάθε φαντασία