in , ,

5 Μουσεία στη Θεσσαλονίκη που πρέπει να επισκεφτείς

Θεσσαλονίκη. Μια πόλη που στο πέρασμα των χρόνων έχει συνδεθεί και έχει δεχθεί την επίδραση πολλών πολιτισμών διαμορφώνοντας τον δικό της διαπολιτισμικό χαρακτήρα. Γνωστή κυρίως για τον Λευκό Πύργο, τις ρομαντικές βραδιές στα Κάστρα της Άνω Πόλης για  τις ατέλειωτες βόλτες στην Νέα Παραλία κάθε στιγμή της ημέρας αλλά και για την πληθώρα μουσείων που ανταποκρίνονται σε κάθε ιστορική πτυχή της.

Θέλοντας, όμως, να συμβαδίσει με τα πολιτισμικά δεδομένα του 21ου αιώνα και τις τάσεις της εποχής παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από μουσειακούς χώρους που ίσως να μην γνωρίζαμε την ύπαρξή τους, κυρίως μουσεία που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και καλύπτουν κάθε γούστο. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στον κόσμο 5 χαρακτηριστικά παραδείγματα εναλλακτικών μουσείων.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Είσαι λάτρης της φωτογραφίας και ασχολείσαι με αυτήν είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά; Τότε αυτό το Μουσείο είναι ο χώρος που αναζητάς και αξίζει να επισκεφτείς έστω και μια φορά στην ζωή σου, μιας και αποτελεί το μόνο στην Ελλάδα που αφορά ολοκληρωτικά αυτήν την τέχνη.

Υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και κάθε δύο χρόνια φιλοξενεί το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας. Με πληθώρα συλλογών από φωτογράφους από όλων των κόσμο διοργανώνει κατά διαστήματα πληθώρα θεματικών εκθέσεων, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Για περισσότερες πληροφορίες και ώρες λειτουργίας μπες στη σελίδα του Μουσείου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Όλη η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου από τις απαρχές του έως σήμερα, κλεισμένη σε έναν σύγχρονο εσωτερικά χώρο στην Αποθήκη Α’ (Γ’ Κοινοτικό πλαίσιο) του Λιμανιού Θεσσαλονίκης. Από το 1997 οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα όχι μιας απλής ξενάγησης αλλά μιας μύησης στην μαγεία του κινηματογράφου,όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι.

Μέσα από αφίσες, διαφημίσεις, εικόνες, βίντεο και κάθε είδους σχετικά αντικείμενα συνηγορούν ώστε να ξεδιπλωθεί με όλο και πιο παραστατικό τρόπο η κάθε ταινία. Έτσι ο επισκέπτης νιώθει σαν να συμμετέχει και ο ίδιος μέσα σε αυτήν.  Σημαντικά επίσης είναι και τα αφιερώματα που γίνονται κατά καιρούς, με έκτακτες προβολές ταινιών. Για μια αναλυτικότερη ματιά απευθυνθείτε εδώ.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Με βασική έδρα την Μονή Λαζαριστών αποτελεί ένα χώρο σημείο αναφοράς για την προβολή του σύγχρονου πολιτισμού. Με την συλλογή του Κωστάκη να κυριαρχεί που αφορά την μεγαλύτερη συλλογή ρωσικής πρωτοπορίας εκτός Ρωσίας αλλά και με νεότερες δωρεές φροντίζει στην έκθεση της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης με πρωτοποριακά και εναλλακτικά έργα, παραλληλίζοντάς τα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς τάσεις.

Ταυτόχρονα άνοιξε το 2001 ένας νέος εκθεσιακός χώρος στην Αποθήκη Β1 του Λιμανιού σε συνεργασία με το «ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» όπου στεγάζει περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Για περαιτέρω στοιχεία μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ένας καινοτόμος χώρος με σκοπό την εξιστόρηση της αθλητικής ιστορίας της χώρας τόσο σε μαθητές όσο και στο ευρύ κοινό διεκπεραιώθηκε με επιτυχία το 1998 και συνεχίζει με επιτυχία την λειτουργία του ως σήμερα.  Δημιουργήθηκε με την αρωγή πολλών φορέων και στοχεύει στην ευρύτερη μετάδοση της αθλητικής κουλτούρας και στην εξοικείωση του κοινού με τα αθλήματα που εντάσσονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Η ευαισθητοποίηση αυτή επιτυγχάνεται επιπλέον και με πληθώρα δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Για μια εκτεταμένη ματιά, δείτε εδώ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ


Με πρωτοβουλία της ΧΑΝΘ που ήταν η πρώτη ομάδα που έφερε το μπάσκετ στην Ελλάδα
το 1919, το μουσείο αυτό αποτελεί το μοναδικό στο είδος του σε όλη την χώρα. Με ιστορικές αναφορές, διαδραστικά εκθέματα και συλλεκτικά αντικείμενα εξιστορεί την ιστορία του αθλήματος στην χώρα αλλά και τις πιο σημαντικές ομάδες του συλλόγου. Περισσότερα εδώ.

Είναι προφανές λοιπόν πόσο ενδιαφέρον έχουν τα συγκεκριμένα μουσεία, και πόσο πολύ αξίζει να τα επισκεφτείς! Μην χάσεις την ευκαιρία, καλή «εξερεύνηση»!

Πηγή: citycampus.gr

Πως γίνεται η ψυχική προετοιμασία των αθλητών πριν τον αγώνα;- χρήσιμες τεχνικές

87% των ανθρώπων εκπέμπουν αρνητική ενέργεια..ΕΣΥ?