in ,

7 συμβουλές για να μείνετε ζεστοί και να απολαύσετε καλύτερα το χιονιά

Δεν είναι εύκολο να μην κρυώνουμε, όταν το θερμόμετρο δείχνει υπό του μηδενός. Οι παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες, πέρα από την αίσθηση της μόνιμης ανατριχίλας, δημιουργεί πονοκεφάλους, αίσθηση κράμπας σε διάφορα σημεία του σώματος -ειδικά για όσους κάνουν καθιστική εργασία- και, κυρίως, αναβλητικότητα και αίσθημα κόπωσης, όταν πρέπει να βγούμε έξω. Το να ντυνόμαστε καλά, δεν σημαίνει πάντα ότι καταφέρνουμε να κρατηθούμε ζεστοί, ενώ οι περισσότεροι αγνοούμε μερικές σωτήριες συμβουλές που μας οχυρώνουν απέναντι στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

1. Το ζεστό ντύσιμο δεν είναι απαραιτήτως το ντύσιμο – κρεμμύδι. Δεν χρειάζονται διπλά ζευγάρια κάλτσες. Αρκεί ένα ισοθερμικό που κρατά μακριά το κρύο και την υγρασία και δημιουργεί πόνους στα πόδια και όλο το σώμα. Το ίδιο ισχύει και για τους σκούφους και τα γάντια. Επίσης, όταν περπατάμε έξω στο κρύο, καλό είναι να μην κρύβουμε τα χέρια μας στις τσέπες. Τα αφήνουμε ελεύθερα -με ή χωρίς γάντια- να κινούνται μαζί με το υπόλοιπο σώμα, διασφαλίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

2. Τρώμε καλά. Κυρίως γεύματα με πρωτεϊνες που αναγκάζουν τον οργανισμό να εργαστεί πιο εντατικά για την καύση των θερμίδων τους και μοιραία ζεσταίνει το σώμα. Επίσης, σοκολάτες και ξηροί καρποί -και γενικώς τροφές με υψηλή θερμιδική αξία- καλό είναι να υπάρχουν σε κάποια τσέπη για ώρα ανάγκης. Επίσης, μούρα, γκότζι μπέρι και φρούτα του χειμώνα αποτελούν μία εξαιρετικά υγιεινή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

3. Όχι για πολλή ώρα κοντά σε εστίες θερμότητας. Δεν υπάρχει πιο ανακουφιστικό αίσθημα από το να μπαίνουμε σε έναν ζεστό χώρο, μετά από αρκετή ώρα στο κρύο. Εδώ, όμως, είναι που χρειάζεται προσοχή: δεν πρέπει να βρεθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κοντά στη σόμπα και γενικώς με το κεφάλι ή την πλάτη εκτεθειμένη στη θερμότητα, ειδικά αν πρόκειται να ξαναβγούμε στο κρύο. Οι απότομες και διαρκείς εναλλαγές της θερμοκρασίας μας καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτους σε κρυολογήματα. Όταν πέφτουμε για ύπνο, τεντώνουμε καλά το σώμα. Η εμβρυακή στάση, την οποία παίρνουμε στο κρεβάτι, προκειμένου να προστατευθούμε από το κρύο, έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

4. Κατά τον ίδιο τρόπο οι θερμαινόμενες κουβέρτες και στρώματα μπορεί να εξασφαλίζουν ζεστό και άνετο ύπνο, ωστόσο, η προσαρμογή του οργανισμού στην πρωινή ψύχρα και μετά από πολλές ώρες σε πολύ ζεστό περιβάλλον μπορεί να έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.

5. Μένουμε σε κίνηση. Ακόμη κι αν κάνουμε καθιστική εργασία, προσπαθούμε ανά μισή ώρα να σηκωνόμαστε και να μένουμε σε κίνηση για τουλάχιστον 5-10 λεπτά. Η ακινησία μεγεθύνει την αίσθηση του κρύου και καθιστά το σώμα άκαμπτο και ευάλωτο σε πιασίματα, κακώσεις, ακόμη και κατάγματα. 25.11.2016 Η επιστήμη ξέρει τα 5 λάθη που κάνουμε, όταν ψωνίζουμε ρούχα

6. Όταν πέφτουμε για ύπνο, τεντώνουμε καλά το σώμα. Η εμβρυακή στάση, την οποία παίρνουμε στο κρεβάτι, προκειμένου να προστατευθούμε από το κρύο, έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε να κοιμηθείτε, καλά σκεπασμένοι πάντα, και με το σώμα σε ευθεία στάση. Μετά από λίγο θα παρατηρήσετε ότι άνω και κάτω άκρα και κορμός έχουν ζεσταθεί, καθώς η ροή του αίματος δεν εμποδίζεται από κάποια περίεργη στάση ή κίνηση μας.

7. Προσοχή με το αλκοόλ. Δεν είναι μύθος ότι ζεσταίνει το σώμα και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ωστόσο αυτό συμβαίνει για περίπου 30-40 λεπτά αφού καταναλώσουμε κάποιο ποτό και η αίσθηση διαρκεί για πολύ λίγο. Μετά, το σώμα αρχίζει και πάλι να κρυώνει, ενώ η αίσθηση της παγωνιάς είναι ακόμη μεγαλύτερη από την πραγματική. Με στοιχεία από Men’s Health, Live Science

Πηγή

27 Εικόνες που δείχνουν πως η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Βρήκαν Θεραπεία για Τριχόπτωση και την φαλάκρα